Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet

Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet
länk : Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet

Läs också


Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet

SvD agerar nyttig idiot och lägger ut en påstådd siffra om Sveriges kanske hemligaste militära enhet, Kontoret för särskild inhämtning (KSI) och hur många som röjdes av regeringens Löfven och Ygemans oförmåga att stoppa Transportstyrelsens läcka. Jag är skeptisk till siffrornas autenticitet, då det finns gränser för meddelarskyddet.
Från Gunnar Karlsson, C MUST går det inte ens att få ut antalet anställda på MUST.
Det går normalt sett inte att få fram vare sig budget eller antalet anställda inom den svenska militära underrättelsetjänsten MUST. Siffrorna är förstås belagda med sekretess, trots att MUST:s anställda i stor omfattning bara sitter bakom ett skrivbord. Anställda på MUST medger generellt inte ens att de jobbar åt MUST, eller ens Försvarsmakten utan kan vara väldigt luddiga på den punkten.

Det är dock ingenting i jämförelse kring sekretessen kring KSI - MUST:s avdelning för särskild inhämtning. Exakt vad KSI ägnar sig åt är förstås hemligt, men allmänna uppfattningen är att det handlar om personbaserad inhämtning, dvs regelrätt spionage och rekrytering och förvaltning av spioner utomlands. Det kan också vara så att KSI-operatörer själva genomför insatser, men behovet av skyddsidentitet är främst för att exempelvis kunna byta namn varje gång man är utomlands, så motståndaren inte kan lägga pussel över vilka som besöker landet vid vilka tidpunkter. En kontaktpersone för en spion kan således ha olika namn, med helt korrekta ID-handlingar verifierbara mot svensk folkbokföring, varje gång vederbörande besöker målområdet.

SvD har nu fått vad de anser vara ett scoop och att Transportstyrelseläckan ska ha röjt 30 särskilda skyddsidentiteter på KSI-anställda. Att dessa röjts är inget nytt, utan detta var själva huvudproblemet med Transportstyrelsens läcka - att topphemliga operatörer med fingerade identiteter inom Säpo, polisen och försvaret röjts. Huruvida uppgifterna faktiskt nått Ryssland via de serbiska officiellt fd anställda militärerna som fick ta hand om uppgifterna spelar ingen roll. Identiteterna är att betrakta som röjda.

Vad jag är skeptisk till är siffran 30 KSI-anställda. Normalt har vi meddelarfrihet i Sverige och grundlagsskyddad media får publicera hemliga dokument. Men meddelarfriheten omfattar som jag uppfattar det inte topphemliga uppgifter likt antalet anställda hos KSI. Staten - i detta fallet antagligen MUST och sannolikt även Säpo - får därmed efterforska vem som läckt och även konsekvensutsätta vederbörande. En sådan rättegång lär dock ske bakom låsta dörrar.

Detta vet förstås de som sitter på dessa uppgifter. Att de skulle lämna ifrån sig en korrekt siffra 30 till SvD låter därför extremt osannolikt. Ta dessa uppgifter med en rejäl nypa salt. Annars har KSI och MUST ännu ett mycket allvarligt säkerhetsproblem - någon med insyn i Sveriges officiellt erkänt1. hemligaste verksamhet som snackar med media. Låt oss hoppas att det bara var någon som försökte imponera utan att sitta på fakta.

Likväl är detta en påminnelse om hur allvarlig läckan är och att Anders Ygeman, som inte lyckades boka en lokal att underrätta statsministern i, absolut aldrig mer ska få inneha en ministerpost. Alla vet förstås att Stefan Löfven i verkligheten visste, men Operation: Rädda Löfven har lyckats undanhålla bevis än så länge.

1. Underrättelsetjänst är lager på lager. Finns inget som säger att KSI är det hemligaste vi har, bara för att man erkänner dess existens.


således artikel Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet

det är alla artiklar Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/03/var-skeptisk-om-uppgifter-kring-ksi-det.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelaskyddet"

Skicka en kommentar