Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst

Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst
länk : Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst

Läs också


Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst

Förra inlägget om den ohållbara ekonomin i nybyggda bostadsrättsföreningar i Stockholm hade inte tagit hänsyn till lokalhyror och garagehyror. Siffrorna är nu uppdaterade och samtliga föreningar har fortfarande ohållbar ekonomi. Avgjort värst är projekten från Tobin, som nu innehar de tre sämsta platserna.
Stockholm.
En person som kanske representerar Tobin påpekade att läsaren som sammanställt ekonomin i de nya bostadsrättsföreningarna missat inkomster i form av lokalhyror och garageplatser. Jag skriver inte ut personens namn för att inte göra det hela googlingsbart, men följande skrevs:
"Mycket lovvärt initiativ. Men något är skumt med siffrorna.

Arket innehåller varken garageintäkter eller lokalintäkter. Siffrorna ser extremt konstiga ut. Någonstans har läsaren snubblat ordentligt. Vilken ränta har läsaren använt som intercept? I de föreningar som nämns är avgifterna i kostnadskalkylen beräknade på räntor som är 1-1,5% högre än rådande marknadsränta. Det betyder att de tål en ränteuppgång av den storleken från dagens nivå utan att avgiften påverkas.

Men det är dumt att jag sitter och gissar. Bättre att gå igenom alla underliggande antaganden och stämma av dem mot fakta.

Eftersom jag har arbetat med samtliga kostnadskalkyler och ekonomiska planer i Tobin-projekten så räknar jag gärna igenom läsarens siffror i arket och kommenterar samt svarar på alla frågor.

Kan någon maila det kompletta arket med alla projekt som nämns i blogginlägget och vilka antaganden som använts för hyresintäkter, driftskostnader och underhåll så kör jag igång?
Jag skulle även kunna förse läsaren med kostnadskalkyler och ekonomiska planer som gjordes för de Tobin-föreningar som varit i drift i några år så beräkningarna kan kontrolleras mot utfall.
Tabellen kan bli väldigt intressant och användbar om huvudsakliga förutsättningar och antaganden är korrekta."
Läsaren har nu tagit med garagehyror och lokalhyror och många föreningar får bättre ekonomi, även om den fortfarande är ohållbar. Nu erövrar dessutom Tobin Properties de tre sämsta placeringarna i listan.

Läsaren skriver till bloggen:
"Nu har jag gått igenom allt och lagt till intäkter för lokaler och garage och sorterat på awindex.
I de fall lokalen hyrs ut med kallhyra har en schablon om 100 kr/kvm/år använts för underhåll.
I de fall lokalen hyrs ut med varmhyra har ytterligare 117 kr/kvm/år används för driftFastighetsskatt för lokaler där den inte skall debiteras separat enl. kalkylen har lagts till som kostnad.
För garage har bara uppgivna kostnader och fastighetsskatt (i de fall den inte skall debiteras ut) dragits från intäkterna. Intäkterna för garage är därmed egentligen alldeles för höga.Kostnad för bilpool har ignorerats.
Tobin fick efter detta arbete topp tre positionerna.
Tog bort föreningen med Attefallshus eftersom värmen nog debiteras separat så det blir missvisande."
Nya siffror inklusive lokalhyror hittas nu som kalkylark i Google Docs här.

Inga bostadsrättsföreningar har hållbar ekonomi. Tobin-projekten Äril, Etaget och 5 Hus placerar sig i botten med nödvändiga avgiftshöjningar om 76%, 78% och 107%. Siffrorna är dock inte lika illa som utan lokalhyror. Detta förutsätter dock att man faktiskt lyckas hyra ut både garageplatser och lokaler. Hur det blir med garageplatshyra när bilar ska förbjudas i Stockholm lämnas som en övning åt många bostadsrättsföreningar.

Värt att ha i åtanke är också oäkta bostadsrättsföreningar - är hyresintäkterna för höga ska medlemmarna betala skatt på hyresintäkterna i föreningen, då de sänkta medlemsavgifterna betraktas som en inkomst. Det ingår förstås inte i den ekonomiska planen, som inte hanterar medlemmarnas privatekonomi. 


således artikel Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst

det är alla artiklar Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/04/ohallbar-ekonomi-i-alla-nya-brf-i.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Ohållbar ekonomi i alla nya BRF i Stockholm - även med lokalhyror - Tobin fortfarande värst"

Skicka en kommentar