Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt

Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt
länk : Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt

Läs också


Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt

Korrektur av detta inlägg här. Effekterna blir inte fullt lika allvarliga för vanliga företag, utan drabbar främst bolag som är lagerhållare av begagnad IT-utrustning.

Den nya "miljövänliga" kemikalieskatten, som Sverige ensidigt lagt för att försvåra för svenska företag och fördyra för svenskarna kontra andra inom EU, gäller även försäljning av begagnad elektronik. Det betyder att du som egen företagare ska betala kemikalieskatt på att sälja vidare gammal IT-utrustning från firman. Detta gäller all elektronik, och baserar sig på prylens vikt.
Ett antal personer från återvinningsbranschen skriver i en debattartikel hos SvD:
"En mycket besvärlig aspekt med skatten är att en och samma produkt i praktiken kommer att beläggas med kemikalieskatt flera gånger under sin livscykel, det vill säga varje gång den säljs i Sverige. [...] Varje år slänger svenska företag, myndigheter och privat­personer ungefär 2,3 miljoner datorer, skärmar och mobiler på återvinningscentraler runtom i landet. [...]Med kemikalieskatten i sin nuvarande form kommer tyvärr ännu större volymer att hamna på skroten eftersom skatten urholkar värdet på produkterna och gör det mindre intressant att återanvända dem."
Skatten är 120:- SEK per kg, eller 8:- SEK per kg för vitvaror. Det finns ett tak på 320:- SEK per pryl.

Har du ett företag så byter du normalt ut mycket IT-utrustning med några års mellanrum. När du säljer denna vidare ska det nu betalas 120:- SEK per kg i skatt på denna. Enbart kostnaden för att administrera detta kan göra det nödvändigt att helt enkelt slänga utrustningen istället. Anställda får som bekant inte ens plocka ut gammal utrustning utan att betala för den, då det vore skattefusk och löneförmån. Istället ska utrustningen köpas loss, dvs säljas till anställda eller till någon annan.

Exempelvis väger ett tangentbord runt ett halvt kilo. Skatten blir 60:- SEK och ska dokumenteras, redovisas och rapporteras till Skatteverket. Frånvaro av detta blir som bekant skattefusk med allt vad det innebär.

Nu är Skatteverkets webplats fortfarande nere, så var och hur du som företagare ska rapportera in att du sålt en gammal mus (100 gram) vidare till anställd och ska betala 12:- SEK i skatt går inte att få fram för tillfället.

En gammal bildskärm (över tre kg) kommer kosta 320:- SEK i skatt att ens ge bort till en anställd.

Kom ihåg att kemikalieskatten omfattar allt som har elektronik i sig. Allt från köksvågar till hörlurar, kameror eller datorer, rent av gamla Televerkettelefoner från 80-talet. Extra intressant blir det att om du säljer företagets dator för 2000:- till en andrahandsfirma, så betalar du kanske 320:- SEK i skatt. Andrahandsfirman måste sedan betala 320:- SEK i skatt när de i sin tur säljer vidare. För den nya brukaren blir det ökade priset på grund av skatten 640:- SEK.

Bakom skatten, som ensidigt kommer försvåra för svenska företag, höja kostnaderna för svenska företag och svenska hushåll, står förstås regeringen och Miljöpartiet. Konkurrensnackdelarna för Sverige ökar ännu mer, och det hela sker till priset av arbetstillfällen, återvinning och miljö. Eller som det också heter - miljöpartistisk politik.

Eventuellt kan kemikalieskatten också krävas av privatpersoner som säljer sin hemelektronik eller vitvaror. Det återstår att se 

Åtminstone kommer KPI-inflationen, som medräknar skatteeffekterna, ta ett rejält skutt, när t ex ett par hörlurar (400 gram) ökar från 199:- SEK till 259:- SEK (0.4*120*1.25=60 - moms ska tas ovanpå skatten). Och med det rycker höjningen av räntan och med det bolåneräntorna närmare.


således artikel Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt

det är alla artiklar Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/06/egen-foretagare-salja-din-begagnade-it.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Egen företagare? Sälja din begagnade IT-utrustning beläggs med kemikalieskatt"

Skicka en kommentar