Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016

Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016 - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016
länk : Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016

Läs också


Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016

Sedan bostadspriserna föll 2011 har volymen fastighetsköp (lagfarter) varit stigande för varje år. 2016 vände dock trenden och färre affärer gjordes. Detta är intressant då fallande volymer alltid åtföljs av fallande priser.
Antal vanliga fastighetsköp (lagfarter) 1999 - 2016. Data: SCB/Lantmäteriet
Utmärkande för en fallande marknad är minskande antal affärer. De som i princip bara upplevt en stigande marknad under sin "bostadskarriär" inser inte riktigt hur illa det blir vid en krasch i bostadspirserna. Marknaden fryser helt ihop och ingen köper något. De som av olika anledningar måste sälja blir sittande med objekt som i princip är värda noll, dvs de är osäljbara. Detta innebär i praktiken en viss felaktig statistik i bostadspriserna vid en krasch, då affärer som inte genomförs inte påverkar statistiken.

Det är av denna anledning mycket intressant att studera volymerna i antalet affärer. Det är ofta en mycket god indikator på vart marknaden är på väg.

Tills nuvarande bostadsbubbla tog ordentlig fart runt 2004 var volymerna ganska stabila, för att nå en topp för lagfarter (dvs villor och andra fastigheter, ej bostadsrätter) 2006. Sedan drog finanskrisen igång 2007 med Bear Sterns krasch (de flesta upptäckte den dock först 2008 med Lehmankraschen och den akuta fasen) och volymerna i fastighetsaffärer föll tillsammans med en nedgång i bostadspriserna 2007 - 2008. Volymerna föll återigen 2011, när också priserna föll.

Sedan dess har dock volymerna varit stigande. Men denna trend vände 2016, även om bostadspriserna slog nya rekord. Detta kan vara en förebådelse för att åtminstone villapriserna är på väg att toppa. Samtidigt kan det finnas en sektorrotation där det inte längre är intressant att ha en villa för de som är aktiva på marknaden.

Samtidigt ska man komma ihåg att de flesta svenskar bor i en villa. Sverige är lite större än Södermalm.

Att volymerna lagfarter gick ner förra året är ett betydelsefullt trendbrott. Nu återstår bara att se vad det faktiskt innebär.

Siffrorna för lagfarter avser sk "vanliga köp" och exkluderar arv, exekutiv auktion, gåvor, släktköp, och fusioner. Dessa påverkar inte trenden, utan volymen föll likväl.


således artikel Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016

det är alla artiklar Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016 Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016 adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/06/trendvandning-farre-fastighetskop-under.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Trendvändning: Färre fastighetsköp under 2016"

Skicka en kommentar