titel : Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning
länk : Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning
Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning
När jag var hos min dotter i Stockholm så frågade jag henne vad vi skulle äta till middag. Tänkte fixa iordning så det var klart när hon kom hem från jobbet.
"Går det bra med grönsaksbiffar"? " Jo men visst. Det funkar nog bra" sa hon med inte en alltför stor entusiasm i rösten. (Och ibland hittar den norrländska dialekten fram sådär 😊)
Jag lagade maten i förväg och la de tillagade biffarna på en plåt så att jag skulle kunna värma dem på läg värme i ugnen när vi skulle äta. (Gör för vana att aldrig återuppvärma mat i stark värme. För stark värme kan göra att de inte blir lika nyttiga om de genomgår ytterligare en förändringsprocess).
Min dotter kom hem från jobbet och satte sig på en stol bredvid plåten. Norpade åt sig en bit av en biff och bara utbrister HERREGUUUUD SÅ GOTT!! Fortsatte att mumsa i sig. "Men alltså, sluta äta från plåten, vi ska väl äta tillsammans - på tallrik hahahaaa. Men faktiskt inte helt fel att även äta dem kalla.
Probiotika
Det är viktigt att äta massor av grön bladsallad samt grönsaker och då även få i oss lite rotfrukter mellan varven för prebiotikans skull. I magen har vi nämligen goda bakterier (probiotika). Prebiotikan matar dessa goda bakterier, så se till att äta rotfrukter - kokta kalla eller råa, kalla kokta potatisar, bönor och kikärtor m.m. Det bör du göra även om du äter LCHF för att inte gå miste om detta viktiga. Vill du ge din mage probiotika så kan du äta exempelvis syrade grönsaker eller ta probiotika i form av tillskott. Mjölkprodukternas probiotika ger inte så mycket. Du kan dock göra egen kefir, vilket ger mer. Magen och dess tarmar ska vi vara rädda om och inte ta bort det som är bra. När magen är i balans så får vi även en vacker hy.
Resistent Stärkelse (RS)
Du behöver inte oroa dig för att gå upp i vikt av kokta kalla grönsaker, råa grönsaker, bönor, linser och ärtor. Du kan snarare minska i vikt genom att äta dessa livsmedel. Dessa livsmedel innehåller något som heter Resistent Stärkelse. RS höjer inte ditt blodsocker. Det kan till och med sänka ditt fasteblodsocker (morgonblodsocker), ge lägre blodsockerhöjning efter måltid och bättre insulinresistens.
RS fungerar som fibrer i kroppen och är även en väg till att öka förbränningen.
Receptet ger en hel plåt med grönsaksbiffar.Här tillsammans med kalkonbacon |
Gör de inte så stora i diameter så blir de lättare att vända. Gör dem förslagsvis lika stora som bredden på din stekspade så håller de ihop bäst utan att ramla isär utanför stekspaden. Du kan däremot göra dem lite knubbiga på höjden ca 2,5-3 cm tjocka. Klicka ut dem direkt i pannan och forma till dem med stekspaden. Jag tog hjälp av två breda stekspadar när jag skulle vända på biffarna, varav en användes för att putta på biffen på den andra stekspaden. Ursmidigt!
Det går åt många ägg för att hålla ihop smeten, men det blir många biffar så det blir inte negativt ekonomiskt sett.
Ekologiska grönsaker såklart! Både för miljön och för din hälsa.
200 g sötpotatis
200 g rotselleri
200 g kålrot
150 g morötter
150 g rödbetor
100 g gul lök
6 ägg
ca 2,5-3 msk kokosmjöl
örtsalt, svartpeppar, vitlökspulver
Smör till stekning
- Koka upp rejält med vatten i en kastrull. Dra av kastrullen från spisen. Håll värmen med kastrullock
- Skala grönsakerna
- Grovriv sötpotatis, selleri och kålrot och lägg i det heta vattnet i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Lägg dem i en stor skål.
- Grovriv morötter och rödbetor. Lägg även dem i skålen.
- Finhacka löken och stek den mjuk i smör, utan att den tar färg. Lägg över i skålen.
- Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner i grönsakerna.
- Krydda med örtsalt och svartpeppar. Det kräver en hel del av kryddningen.
- Mixa allt med en stavmixer, men mixa inte så att allt blir mos utan lämna gärna några bitar kvar, det är både fin och gott.
- Blanda ner kokosmjölet noga.
- Värm en stekpanna till medelvärme och stek små fina biffar, ca 3 minuter på var sida tills de fått fin färg. Krydda biffarna med en doft av vitlökspulver när du stekt dem klart. Jag lovar, det blir den extra lilla kicken för smaken.
De är jättegoda att äta som de är t.ex tillsammans med en sallad, eller till något protein såsom kalkonbacon.
Värme & Kärlek
Christina
således artikel Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning
det är alla artiklar Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/harligt-goda-gronsaksbiffar-och-lite.html
0 Response to "Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning"
Skicka en kommentar