MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa

MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa
länk : MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa

Läs också


MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa

Dags för MÖP-måndag igen. Den här gången följer lite bilder från höstens tidigare researchresa Suwalki-Litauen-Lettland-Estland, där jag bland annat besökte orterna för de fyra bataljonerna och garnisonerna hos NATO Enhanced Forward Presence.
Ādaži, Lettland.
Som en respons på Kremls och den Ryska Federationens invasion av Ukraina och illegala folkrättsvidriga annektering av Krimhalvön i strid med uttryckliga avtal påskrivet av Ryssland, har Nato expanderat med en snubbeltråd i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Cirka 4 000 man har totalt placerats ut i de fyra länderna. Mot dem står 100 000-tals omotiverade, kasst utbildade, initiativlösa ryska tvångsrekryterade värnpliktiga och avlönade kontraktniki med usel rysk utrustning på andra sidan gränsen.

De fyra bataljonsstridsgrupperna har kvalificerad utrustning med stridsvagnar, artilleri och mekaniserat skytte. Även om det går 10-20 usla ryska värnpliktiga eller kontraktniki på en Natosoldat, så är förstås 4 000 man i sig för lite för att motstå ett ryskt anfall. Nato Enhanced Forward Presence är främst en politisk snubbeltråd. Samtliga Natoländer (utom diktaturen Turkiet, som är på väg ut ur Nato och närmar sig diktaturen i Kreml allt mer) visar att de solidariskt ställer upp för de tre hotade grannarna i de västerländska demokratiernas defensiva försvarsalliansen, och genom att samtliga ha trupp på plats kan inget angrepp mot Baltikum sägas bara vara mot ett land, utan drar in samtliga Natoländer.

Sedan tidigare har jag bloggat om polska Orzysz, där den USA-ledda bataljonstridsgruppen är förlagd.

De tre garnisonsorterna i Baltikum heter från söder till norr Rukla, Ādaži⁩⁨ och Tapa. Samtliga med distinkta skillnader i samhällena. Skillnaderna mellan orterna är större än mellan respektive lands huvudstäder.

Tristas av dem alla är Rukla i Litauen, där arvet och misären från Sovjetunionens decennier av ockupation lever kvar. Orten har en militär garnison, samt ett flyktingläger för asylsökande, men påminner annars om Pyramidenx eller Barentsburg i sin sovjetiska betongmisär. Skillnaden ligger möjligen i klimatet. Nöjeslivet och restaurangutbudet är också betydligt sämre än i Orzysz.
Rukla.
Lite olympiska ringar lever kvar med äkta sovjetestetik.
Sovjetiska modulhus utgör fortfarande civilbefolkningens boenden i Rukla. Blommor livar upp. 
Rukla centrum. Inte ens 16 år av frihet har kunnat komma ikapp 52 år av sovjetisk ockupation.
Ruckel i Rukla.
Flyktinglägret.
Enda restaurangen erbjöd pizza, vilket förvisso verkade falla de enskilda kamouflageklädda besökarna i smaken. Det fanns även ett flipperspel och ett biljardrum, men vilken svensk bypizzeria som helst har en fräschare atmosfär. 
Bataljonsstridsgruppen i Rukla leds av tyskland och inkluderar Leopard 2A6, PzH 2000-bandhaubitsar, mekaniserat skytte med stridsfordon 9035 från nederländerna, mekaniserat skytte  med stridsfordon 9030 från norska Telemarksbataljonen, och funktionsförband från Belgien, Luxemburg och Kroatien.

Lettiska Ādaži⁩ står i bjärt kontrast mot Rukla. Här är känslan istället övre medelklass, även om de sovjetiska modullängorna hittas inne i skogen vid själva garnisonen. Men själva samhället är tämligen fräscha, rent av lyxiga villor.

Hela garnisonen är undangömd och ligger i skogen utanför Ādaži⁩ och inte mitt inne på huvudgatan som i Rukla. Sedan kanske det känns sådär när man petar in Narva i navigatorn och den bestämmer sig för att grusvägarna rakt genom övnings- och skjutfältet är bästa vägen till Narva. Generellt var detta ett problem då Apple Maps i Apple Carplay inte verkade se skillnad på storleken på baltiska vägar och hade en utmanande prioritering, men mer om det i ett separat blogginlägg om att bila i Baltikum.
Infarten till Ādaži⁩. Kunde varit en fräsch svensk pendlingsort. 
Ādaži⁩.
Huvudgatan i Ādaži⁩.
Den lettiska Natostridsgruppen leds av Kanada och består av mekaniserat skytte, ett batteri M777-haubitsar, samt ett mekaniserat spanskst skyttekompani förstärkt med sex Leopard 2E-stridsvagnar och i övrigt Pizarro-stridsfordon. Italien ställer upp med ett mekskyttekompani med Freccia-stridsfrdon och Polen med ett kompani med Leopard 2A5. Funktionsförband kommer från bland annat Slovenien och Albanien. Överlag en mycket slagkraftig stridsgrupp, precis som i Litauen.

Egentligen ska det inte vara så stor välståndsskillnad mellan Lettland och Litauen, även om Riga och Vilnius är distinkt skilda städer i storlek och karaktär, liksom Tallinn och landskapet i de tre länderna också är olika. Skillnaden mot Rukla beror främst på att Rukla är en fattig ort med stora sociala problem.

I Estland heter Nato-orten Tapa, som är en lite större småstad och ett mellanting mellan Ādaži⁩ och Rukla. Samtidigt pågick massiva nybyggnationer åt Nato i garnisonen runt den militära flygplatsen.

Utmärkande för Tapa var annars byggnadsarbeten. Hela centrum höll på att upprustas, vilket tyvärr gjorde att en del rekommenderade restauranger höll stängt.
Tapa. Vägarbeten.
Närmast garnisonen hittas förstås de sovjetiska modulhusen. Dessa var liksom på de övriga orter de lyxlägenheter där de sovjetiska officerarna bodde.

Stängt trots Tripadvisors rekommendation.
Gammal sovjetisk vägbas utanför Tapa.
Denna fjärde bataljonstridsgrupp leds av Storbritannien och kärnan är mekskytte med Warrior-stridsfordon, samt Challenger 2-stridsvagnar, samt brittiskt artilleri och funktionsförband. Fransmännen har ett mekskyttekompani med VBCI-stridsfrodon, CAESAR-terränglastbilshaubitsar, ett kompani med Leclerc-stridsvagnar, samt ett kompani mekskytte från Danmark. 

Samtliga tre stridsgrupper är kraftfulla pansarförband, som stärker upp de annars mestadels lätta infanteriförbanden som Estland, Lettland och Litauen själva har. Om de fyra bataljonsstridsgrupperna kraftsamlar till en plats har man en hel mekaniserad brigad.


således artikel MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa

det är alla artiklar MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/mop-mandag-rukla-adazi-tapa.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "MÖP-måndag: Rukla, ‎⁨Ādaži⁩, ⁨Tapa"

Skicka en kommentar