Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år

Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år
länk : Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år

Läs också


Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år

Som bekant kommer aldrig vi som är födda på 70-talet eller senare att få någon statlig pension värd namnet. Ytterligare steg tas nu mot detta och sosseriet föreslår en höjning av pensionsåldern till 69 år. Detta då folk lever allt längre och annars räcker inte pengarna.

Här på bloggen har jag varje år sedan 2008 påtalat att vårt pensionssystem inte ens är en grundlag, utan bara ett riksdagsbeslut bort från att helt avskaffas, eller för den delen hela tiden eroderas. Inga pensionssystem varar för evigt och att nuvarande system ska förbli intakt tills vi 70-talister börjar gå i pension efter år 2031 är förstås fullständigt osannolikt. Inte ens de enda dedikerade personliga medel som finns i det statliga pensionssystemet, PPM, är garanterade utan helt beroende att de inte lagstiftas bort av riksdagen i någon form. Inte heller privat pension eller tjänstepension är garanterad, vilket vi redan sett med att avdragsmöjligheten för privat pensionssparande tagit bort. Därmed föll ett av de fyra fundamentala benen i pensionssystemet, och endast tre återstår - PPM, övrig statlig pension inklusive garantipensionen, och tjänstepensionen.

Nu ska systemet naggas ytterligare i kanten.

Pensionsåldern kommer höjas. Sosseriet är nu överens om detta med alliansen och det handlar om att lägsta pensionsålder höjs till initialt 62 eller 63 år från dagens 61 år och högsta ålder där lagen om anställningsskydd upphör att gälla ska höjas till 69.

Som skäl anges att folk lever allt längre. Det är åtminstone bra att man insett vad som hänt de senaste hundra åren.

När pensionerna och välfärdssystemen infördes som ett led i att stoppa en kommunistisk revolution och de blodröda vindar som blåste genom Europa i spåren av det ryska inbördeskriget, så sattes pensionsåldern till medellivslängden. Ungefär hälften skulle dö innan de gick i pension.

Idag lever kvinnor i medel till 84 år och män till 80.4. Pensionsåldern kommer alltså tids nog att höjas dit igen. 

Men först ska pensionssystemet bit för bit naggas ner. PPM ska reformeras så att man inte ska kunna välja något annat än ett smalt utbud av det staten anser man ska investera i. Pensionsåldern ska höjas. Det privata pensionssparandet har redan slagits undan.

Andra reformer vi kan vänta oss framöver är att privat pension och tjänstepension reducerar den statliga pensionen. Det är trots allt orättvist att en del har mer privat- och tjänstepension än andra. Eroderingen av systemet är ännu bara i sin linda.

Framför allt förutsätter pensionssystemet evig tillväxt i en ändlig värld och när den ekonomiska tillväxten saktar in kommer inte systemen få den ränta på ränta som man räknat med. Politikerna förnekar förstås detta, men kommer framöver tvingas till ytterligare försämringar.

Det bästa för oss 70-talister eller yngre är helt enkelt att förvänta oss att dö på jobbet. Om det är någon tröst kommer åtminstone många av oss män att dö före pensionsåldern. Värre är det för kvinnor som i högre grad kommer få leva med pensionssystemet. 16.3% av männen, dvs var sjätte man, dör innan pensionsåldern mot endast var tionde kvinna.

Så vad kan man göra som 70-talist eller yngre. Det enda att göra är att se till att minimera sina levnadsomkostnader tills pensionen. T ex en billig skuldfri egenägd bostad. Nu kan den förvisso tvångsförsäljas via framtida lagstiftning om att pensionärer inte får ha för stort boende, och en skuldfri bostad kanske kommer reducera pensionen, eftersom det är orättvist


således artikel Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år

det är alla artiklar Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/pensionsaldern-foreslas-hojas-till-69-ar.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år"

Skicka en kommentar