Solcellsinstallation pågår!

Solcellsinstallation pågår! - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Solcellsinstallation pågår!, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Solcellsinstallation pågår!
länk : Solcellsinstallation pågår!

Läs också


Solcellsinstallation pågår!

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.

Solcellsinstallationen på gårdens mangårdsbyggnad är nu i princip slutförd. Återstår inkoppling av växelriktaren och elbolaget Ellevios byte av elmätaren till en timmätande nettomätare. Framöver kommer jag förstås publicera grafer över solelproduktionen.
Montering av skenorna som ska bära upp solcellspanelerna.

Solcellerna är nu på plats på taket i östsydöstlig riktning på gårdens mangårdsbyggnad, men anläggningen är ännu inte online. Elektriker kommer koppla in anläggningen i veckan, och sedan återstår att nätbolaget Ellevio byter ut elmätaren till en timmätande nettomätare.

Anläggningen består av sjutton solpaneler om 280 W nominell effekt vardera, för 4 760 W totalt. Panelerna har även optimerare för att hantera skuggning och olika riktning på panelerna - två paneler sitter på södertaket på takkupan. Optimerarna gör också att effektdata per panel kommer levereras som onlinestatistik, så förutom faktisk elproduktion kommer jag kunna se hur olika enskilda paneler uppför sig.

Optimerarna stryper också spänningen per panel till ofarliga en volt vid strömavbrott, vilket gör att räddningstjänst eller elektriker kan arbeta tryggt även inom byggnaden. Annars kan solpaneler innebära risker vid t ex brandsläckning eller elarbeten. Växelriktaren bryter förstås utmatningen vid strömavbrott, men mellan panelerna och växelriktaren kommer det annars vara fullt strömsatt.

Att det är sjutton istället för arton paneler beror på att takkupan skulle skugga en panel i princip helt och hållet utom precis på morgonen. Har man inte södertak är tak mot öst att föredra framför mot väster, då det oftare är molnfritt på morgonen än på kvällen. Med östsydöstligt montage blir skillnaden i elproduktion mot rakt söderläge förvånansvärt liten.
Montage av paneler.
Arbetet har bestått i resande av byggnadsställning med tillhörande lagstadgade kollektiva fallskydd (meterhögt räcke med tre tvärgående spärrar, inklusive fotlisten). Detta gjorde en lokal ställningsfirma från byn på ungefär en halv dag. Själva montaget tog väl knappt en dags arbete för Solkrafts mycket rutinerade montörer.

Sammantaget har processen bara tagit någon vecka från beställning till installation och det känns bra att få upp panelerna på årets kanske sämsta period för solel, så de står redo när solen börjar skina ordentligt igen i januari. Samtidigt ger de spänning och el redan nu även vid mulet väder så här års via diffust ljus. 

Solkraft Sverige bistår med totalentreprenad, inklusive pappersarbete kring kontakter med elnätbolaget, ansökan om bidrag och råd kring försäljning av överskottsel. För övrigt innebär det 20%-iga solcellsbidraget för privatpersoner i praktiken att arbete och materiel är momsfritt vilket ger viss symmetri i att man som privatperson inte erhåller moms på såld el.

Efter förluster (som blir till värme i källaren där växelriktaren sitter och som sådana inte egentligen går förlorade utan bidrar till bättre klimat i källaren) bör anläggningen producera drygt 4 000 kWh om året, eller i princip all hushållsel (dvs oräknat värme och varmvatten). Eller för den delen mer än vad en framtida elbil kommer förbruka på ett år.

Jag återkommer med inlägg kring utfallet av elproduktionen. Se även tidigare inlägg med en beräkning av den ekonomiska avkastningen.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.


således artikel Solcellsinstallation pågår!

det är alla artiklar Solcellsinstallation pågår! Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Solcellsinstallation pågår! adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/solcellsinstallation-pagar.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Solcellsinstallation pågår!"

Skicka en kommentar