titel : Gästinlägg: Filippinernas preppingbehov
länk : Gästinlägg: Filippinernas preppingbehov
Gästinlägg: Filippinernas preppingbehov
Nedanstående är ett gästinlägg signerat Lena Padukova adrenalena.se, som befinner sig i Filippinerna just nu.Filippinerna. |
Miljöproblemen är u-landstypiska: höga luftföroreningar samt brist på rent dricksvatten. Mer än 50% av öarnas korallrev har förstörts av utsläpp och dynamitfiske. De sociala problemen är mycket omfattande. 38% av stadsborna bor i slumområden, enligt denna källan (notera att Turkiet är det enda europeiska landet som har slumområden). 13% av befolkningen lever i extrem fattigdom.
En baksida av huvudstaden Manila - det här är dock långt ifrån något riktigt slumområde. |
Så hur preppar folk här? De flesta är förberedda på elavbrott, sånt är vardagsmat. Folk har ofta vattenförråd hemma – det köps in i 6L eller 7L flaskor, som är mycket vanliga i länderna där kranvatten ej går att dricka (dvs de flesta länder förutom norra Europa…) Kylan är inget problem här. Maten finns både i form av varor med lång hållbarhet, och i form av levande djur och växter ute på landet. Men går det att vara förberedd på de större katastroferna?
Vulkanerna går att följa genom onlinetjänster, och tyfonerna går trots allt att förutse någorlunda. När jag pratar med min kontakt i Manila framgår det att det mest oroande är jordbävningen som förväntas komma inom närmaste tiden, då kontinentalplattornas rörelser går att förutspå till den grad att det går att säga att det blir minst 7.3 på Richterskalan. Den filippinska plattan möter den Eurasiska kontinentalplattan i väst, och Stillahavsplattan i väst – med Marikina Valley Fault System (MVFS) precis under Manila. De stora pampiga byggnaderna som utgör huvudstadens horisont är till en stor del fuskbyggen, det är ingen hemlighet att mycket stjäls innan och under byggnadsprocessen. Förväntningarna är att staden inte kommer vara sig lik efter jordbävningen.
Lockande att chilla i takpoolen på 20e våningen… fram till att du hör om MVFS som går precis under skyskrapan |
Skolorna samarbetar gällande jordbävningsövningar. |
Sjötrafiken runtom i Filippinerna är också kaotisk, färjor är inte alltid sjödugliga, och det förekommer allvarliga olyckor och drunkningar. Sjöröveri är vanligt förekommande, speciellt i Mindanao och Suluhavet. Prepping mot sjöröveri förtjänar nog ett eget inlägg…
Situationen i landet överlag är komplex och innebär höga risker för både invånare och turister. UD har avrått från att resa till Mindanao och Suluarkipelagen sedan 2005. Nu är det rent undantagstillstånd i södra delen av landet. Sammandrabbningar mellan separatistorganisationerna och militären gör att även civilbefolkning kommer till skada. Bombattentatet i Davao har orsakat höjning av polisär och militär närvaro, men det hjälper föga, då styrkorna saknar resurser. Det förekommer fortfarande både terrorattentat, skjutningar, väpnade rån, och inte minst kidnappningar – inte minst av västerlänningar specifikt.
En lugn liten ort i Aurora. |
Hur preppar folk för kidnappningar? Barn uppfostras till att aldrig interagera med okända. Säkerhetsrutiner måste följas av alla i familjen. Personlig säkerhetspersonal kan hyras in. Transport sker med egen bil eller med Uber, aldrig med taxi.
Risken för terroristattentat från flera olika grupper bedöms vara hög i hela landet, även i huvudstaden. Det är svårt att preppa mot terrorism, men det allmänna rådet är att vara vaksam, speciellt i stora folksamlingar, och hålla utkik efter situationer som inte verkar ”normala”. Det är svårare att göra som turist, och kräver sin streetsmartness. Att lära sig att alltid ha koll på nödutgångar är ett bra tips, hjälper i de flesta andra akuta situationer.
Säkerhetspersonal vid ett shoppingcenter. |
Rån är vardagsmat.
Vanliga scenarier: En bil blir påkörd, föraren kommer ut för att inspektera skadan, gänget som orsakade olyckan rånar föraren och stjäl bilen. En taxi svänger av till en mörk gränd där taxichaufförens kollegor väntar för att råna kunden. Dörryckning på taxibilar för att stjäla passagerarens bagage. Bussrån: Rånaren stiger på ena hållplatsen, rånar alla som är på bussen, stiger av på nästa. Om någon inte samarbetar blir det pangpang.
Som förberedelse mot sådana situationer räcker det att veta att de förekommer, och undvika dem helt. Beställ bil via Uber. Om du absolut måste ha taxi, beställ via hotellet. Meddela alltid någon varifrån och vart ni åker. När taxin är framme bör regnumret och chaufförens namn meddelas till någon närstående, via telefon så att chauffören hör och uppfattar det.
Här får ni en bild inifrån en taxi i Manila sent på kvällen, för att ni själv ska slippa upplevelsen. |
Lena Padukova adrenalena.se
Situationen i Filippinerna får prepping och personlig beredskap att framstå i en helt annan dager än i Sverige. Lena återkommer med ett reportage från en prepping- och förstås vapenmässa i Manila i ett senare gästinlägg.
således artikel Gästinlägg: Filippinernas preppingbehov
det är alla artiklar Gästinlägg: Filippinernas preppingbehov Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Gästinlägg: Filippinernas preppingbehov adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/02/gastinlagg-filippinernas-preppingbehov.html
0 Response to "Gästinlägg: Filippinernas preppingbehov"
Skicka en kommentar