titel : Snöröjning av solpaneler - effektivt men dålig timpenning
länk : Snöröjning av solpaneler - effektivt men dålig timpenning
Snöröjning av solpaneler - effektivt men dålig timpenning
Vid för mikroklimatet normala snöförhållanden är inte snöfall ett problem för mina solceller. Men då det härom veckan föll ovanligt mycket snö - över en decimeter - så uppstod problem. En kort snöröjning löste detta hyfsat, men är knappast värt timpenningen.Oröjt snöläge ger ingen vidare elproduktion alls. |
Normalt glider snön av solcellspanelerna, som trots allt är i glas och dessutom lutar. Snön stoppar sedan ibland upp när den når takpannorna, så det blir en klump med snö nedanför panelerna. Men så länge det bara är normalt snöfall kan denna klump absorbera snön.
Solpaneler som är aktiva alstrar viss värme och smälter därmed tunnare snö, eller får den att glida av. Någon centimeter snö eller is blockerar inte heller solen, utan det behövs mer än så, vilket gör att man inte behöver ta bort tunnare snöfall.
Dock kommer den smälta snön att frysa till is nattetid och fastna på panelen, så snö som inte är borta när skymningen faller blir permanent tills det blir regn och plusgrader.
Aktuellt snöläge. |
I början av månaden var produktionen strålande. Anläggningen med sina nominella 4.76 kW producerade som bäst ca 2000 W och på en enskild dag drygt 8 kWh. Men sen kom snön.
Anläggningens produktion kan följas på PVOut, som kan rekommenderas att ansluta sig till. Notera att dagens produktion i grafen är fram till ca 12:00 och inte hela dagsproduktione.Staplarna visar energiproduktion mätt i kWh. |
Nu föll det den 16:e februari ca 15 cm snö, vilket gjorde att klacken av takpannor nedanför panelerna inte kunde absorbera all snö och den köades upp för de nedersta panelerna.
Det föll ca 15 snö, som här efter någon vecka satt sig till ca 10 cm. |
I sig borde detta inte vara ett problem, eftersom jag har SolarEdges optimerare, men det visade sig vara en sanning med modifikation. För att optimerarna ska kunna anpassa sig efter panelernas olika skuggning måste panelen generera åtminstone en volt, så optimeraren får energi till sin drift.
Så produktionen kraschade totalt och landade på något tiotal watt.
Nu när det dels skulle bli riktigt kallt, och dels full sol, så bestämde jag mig för att röja tillräckligt med snö för att alla paneler skulle börja driva sina optimerare. Vilket jag gjorde igår. Som ni ser på grafen nedan syns det tydligt när detta skedde.
Ni ser var jag röjde panelerna? |
Panelerna på takkuporna kommer jag inte åt utan onödigt hög risk för liv och hälsa, men det är inte hela världen, för de var inte mer snötäckta än att optimerarna går igång ändå.
Effekten blev dramatisk. Från 60 W till nästan 300 W av att delvis ha fått bort snön från 2-3 paneler, så deras optimerare drog igång.
Så här såg det ut när jag hade röjt snön. |
Panelerna behövde inte röjas helt, även om jag gjorde det med en panel och en andra panel nu har självröjt sig.
Nedre panelen till höger har här självröjt sig. Jämför föregående bild. |
Aktuellt läge. Ja, som ni ser på skortstenen eldar jag för fullt i kaminen. |
Panelerna på takkupan kommer jag inte åt. Mer rök från kaminen ser ni ur skorstenen. |
Istället reste jag stege och fick bort mycket av klacken nedanför. Sedan tog jag vattenslang och spolade bort snön från panelerna. Med strålen kan man såga upp snön i fyrkanter och sedan kan man spola panelen överst så vattnet rinner under snön, löser upp isen och fyrkanterna glider av när klacken har reducerats till panelernas ca en decimeters höjd över taket.
Nästa gång det kommer mycket snö ska jag bara skotta bort klackarna, så snön i övrigt glider av av sig självt. Därmed behöver jag inte spola med vatten. Någon form av verktyg på en teleskoparm jag har för att beskära träd bör duga för att få bort klackarna, och då utan stege. Sedan sköter solpanelerna snöröjningen själva.
Trots full sol är inte produktionen uppe i fornstora 2 000 kW, men momentant har den varit på 900 W även om jag inte lyckades dokumentera det.
715.8 W vid soldis. 17 av 17 optimerare i kontakt med invertern. |
I skrivande stund är dagsproduktionen 2.20 kWh, effekten har fallit till 228 W, men jag gissar att dagsproduktionen kommer stanna runt 3 kWh. Antagligen har jag sålt mikroskopiska delar el, då hushållet klarar sig på runt 500 W, men det väsentliga är att jag i princip har varit självförsörjande på el och värme från niotiden i morse, trots att det är februari och kallt.
Under första halvan av månaden sålde jag ca 4 kWh el, varav 2.5 kWh dagen då 8 kWh producerades.
Återkommer med en månadssammanställning när månaden är över. Att jag inte röjde snön och i princip saknade produktion i någon vecka påverkar förstås, men när regnet kommer till helgen och sköljer bort snön så kommer mars månad nog ge fina produktionssiffror.
Är det då värt tiden att röja snön? Absolut inte. Effekten blir några kronor i vinst, vilket bara är motiverbart om röjningen tar typ 1-2 minuter. Enda anledningen är personlig tillfredsställelse, då det inte går att motivera ekonomiskt. Det är bara så synd att solen skiner så fint, men att man inte får någon el...
således artikel Snöröjning av solpaneler - effektivt men dålig timpenning
det är alla artiklar Snöröjning av solpaneler - effektivt men dålig timpenning Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Snöröjning av solpaneler - effektivt men dålig timpenning adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/02/snorojning-av-solpaneler-effektivt-men.html
0 Response to "Snöröjning av solpaneler - effektivt men dålig timpenning"
Skicka en kommentar