titel : Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag
länk : Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag
Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag
Nedanstående är ett gästinlägg av biodlaren Fabian Lindhe.Sätter man sig in i förslagen så är det skrämmande, för Jordbruksverket hotar att slå undan benen på en hel yrkeskår, som lever av biodling, i princip utan att ge ersättning. Det kan innebära en drastisk minskning av pollinatörer. Skördarna för lantbrukets växter, för bär och fruktträd och allt annat som är beroende av pollinering kommer att minska. Skördarna av svensk honung kan även sjunka kraftigt.
Svensk sommarkväll. Arkivbild. Visar inte aktuellt läge idag. |
Det här kan vi läsa i ”Förslaget till ny föreskrift av för bekämpning av bisjukdomar samt den tillhörande konsekvensutredningen” från Jordbruksverket som är ute på remiss nu.
§ 39 d. Om man även läser i konsekvensbeskrivningen så står det att Jordbruksverket betraktar en bigård ”som en epidemiologisk enhet”. Det betyder i klartext att om man hittar kvalstret i en bikupa så ska hela bigården utrotas.
§ 39 e. Konstaterat Trakékvalster ” När trakékvalster är konstaterade i ett bisamhälle ska en tillsynsman ta prov på alla bisamhällen som ligger inom tre kilometers avstånd (skyddsområde) från det angripna bisamhället. En tillsynsman ska även undersöka kontaktbigårdar som under de senaste tre månaderna har varit i kontakt med bin från det angripna bisamhället.”
Alla samhällen i den bigård, som på ett eller annat sätt varit i kontakt med en smittad bigård ska även utrotas om man hittar trakékvalster. T.ex när man köpt eller sålt en drottning eller avläggare (litet nytt bisamhälle), som på något sätt har förflyttats från en bigård till en annan.
Man gör även stora begränsningar i hur man får sköta bisamhällena inom vissa områden. Bin i dessa områden kan komma att stå för tätt under dåliga dragsäsongen och lida brist på pollen och nektar.
§ 36a Trakékvalster/skyddsområde 3 km radie, 706 ha Ur ett skyddsområde får man inte flytta bin. Bara vänta på att tillsynsmannen ska hinna gå över all samhällen och besiktiga. Inom detta område kan det stå 250 bisamhällen. Sen ska alla samhällen i den eller de bigården som de hittar trakékvalster i utrotas, och en ny tre km gräns ritas upp runt de bigårdarna. Så blir det som små ringar på vattnet…
§ 36 c.Trakékvalster/övervakningsområde 10 km radie,från centrum av skyddsområdet 7850 ha Här kan man få flytta bin, men man måste i så fall först göra en laboratorietest på bina. Om de även skulle ha trakekvalstér så måste man även förinta hela den bigården, och en det blir ett skyddsområde och så vidare. Vem törs göra det? Inom denna areal kan det stå väldigt mycket bin. Blir en inlåsningseffekt av bin.
”Det är helt laglig och fritt att importera eller föra in bin med Trakékvalster i Sverige” kan man läsa på Jordbruksverkets hemsida under införsel av bin och humlor. ”Du behöver bara göra en anmälan och betala 500kr.” (JV)
”Eftersom jordbruksverket ändrade importreglerna för levande bin 1 jan 2009 är det sannolikt att vi snart har etablerat Trakékvalster i Svenska Bigårdar” kan man läsa i boken ”Sjukdomar och parasiter och skadegörare i bisamhället” av Ingemar Fries och Preben Kristiansen 2009. Enligt samma bok ”kom trakékvalster till Danmark 1991, genom drottningförsändelser, men upptäcktes inte förrän år 2000. Därifrån rapporteras inte om egentliga skadeverkningar av kvalster. Det kan ha att göra med att myrsyra är vanligt förekommande för bekämpning av varroakvalster (myrsyra är än mer effektivt mot trakékvalster).” Man kan även läsa ”Vad trakékvalster kan innebära för svensk biodling när/om det påträffas kan man inte veta. Ett inte helt osannolikt scenario kan vara att biodlare som behandlar samhällen med myrsyra inte får några problem.” Andra kan få problem under en övergångsfas.
I Finland ställde det till lite oreda när det upptäcktes 1991. Det var då redan etablerat inom landet. De fick troligtvis in det redan på 1970-talet genom import från Storbritannien och Italien. Norge fick det 2002.
”Anledningen till att Jordbruksverket vill reglerar trakékvalster är att det sedan år 2009 är tillåtet att föra in bin från länder där trakékvalster förekommer. Det har sedan dess också förts in bisamhällen och bidrottningar utan att de har varit kontrollerade avseende trakékvalster. Än har inte traké-kvalster påträffats i Sverige, men parasiten finns i nästan hela övriga Europa och svenska biodlare köper in bin från länder där trakékvalster finns. Om parasiten påträffas i Sverige och det inte finns regler för dess bekämpning ökar risken att parasiten sprids.” - från Jordbruksverkets konsekvensutredning.
”Att försöka motverka en etablering av kvalstret mer aggressivt, genom destruktion av angripna samhällen, är inte ett rimligt alternativ. Sådana åtgärder skulle inte stå i proportion till kvalstrens skadeverkan och troligen skulle inte en etablering kunna förhindras utan endast skjutas fram i tid. Den lämpligaste strategin bör vara att fördröja spridningen av kvalstren genom att begränsa förflyttningar av bin” - från SLU, Undersökning av den svenska bipopulationen avseende förekomst av Trakékvalster 2012 Emmy Sundström
När EU gör sin sin nya djurhälsoförordning 2020 kommer inte ens Trakékvalster att tas med som en farlig skadegörare. Den är så allmänt spridd och man klarar av att hantera den.
Traké finns i nästan hela Europa och bina och biodlarna har lärt sig leva med dem, utan att slå ihjäl bisamhällena. När man gör de första fynden av trakékvalster i svenska bigårdar kommer det sannolikt redan att vara allmänt spritt. Att man vid varroans ankomst eldade upp ett antal samhällen hindrade inte kvalstrets framfart. Varför skulle det förhålla sig annorlunda med trakékvalstret? Det ska till en osannolik tur om det första smittade samhället ska vara det enda. Det var inte roligt för de som var först i en trakt med att hitta varroa. Om man nu kräver att samhällen med trakékvalster ska förintas så kommer det att stigmatisera den som hittar det. Viljan att anmäla sina bin blir nog inte särskilt stor. Sannolikheten att vi redan har traké i landet lär vara stor efter 9 år av införsel/import.
Jordbruksverket har fullständigt missförstått hur spridningen går till. Man tror att man i likhet med amerikansk yngelröta kan inrätta skydds och övervakningszoner där man kan bekämpa och sedan friskförklara.
Men det handlar ju om ett kvalster som sprider sig ungefär som varroa. Om man vill fördröja spridningen kan man införa flyttförbud över zongränser, men ett drabbat område kommer aldrig att bli ”rent” igen.
//Fabian Lindhe’ Yrkesbiodlare.
således artikel Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag
det är alla artiklar Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/03/gastinlagg-jordbruksverket-hotar-sla-ut.html
0 Response to "Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag"
Skicka en kommentar