Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin

Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin
länk : Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin

Läs också


Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin

Nya bostadsrättsföreningars ekonomiska planer bygger på att pressa ner medlemsavgifterna för att kunna trycka upp priset och maximera exploatörens vinster. En genomgång en läsare gjort av nya bostadsrättsföreningar i Stockholm visar att ingen förening har en ekonomisk plan som håller. Allra värst är det hos Tobin Properties och Oscar Properties projekt, där avgifterna i värst fall kan behöva höjas med 162% redan vid dagens ränteläge.
Läsarfoto.
En läsare har gjort en sammanställning över drygt 40 nya bostadsrättsföreningars ekonomiska planer, genom att ladda ner dessa och manuellt gå igenom siffrorna. Bilden bekräftar att de ekonomiska planerna bygger på fria fantasier och är till för att minimera avgifterna så nypriset och vinsten för exploatören maximeras. Sedan blir det den nya styrelsens och medlemmarnas problem att man behöver höja avgiften mer eller mindre kraftigt.

I bästa fall ligger nödvändig avgift bara 7% över aktuell avgift vid nuvarande ränteläge (reporäntan + 1.5 procentenheter), vilket handlar om Besqabs projekt Studon.

I bottenskitet hittas framför allt Tobin Properties, med tre av de fem sämsta ekonomiska planerna. Även Oscar Properties finns här med två av de sju sämsta ekonomiska planerna.

Allra sämst är Tobin Properties projekt Äril, som har ett index på 262%, vilket innebär att avgiften behöver höjas med 162% för att ekonomin i föreningen ska gå runt. Näst sämst är Tobin Properties projekt Etaget, där avgiften behöver höjas med 139% vid dagens ränteläge.

Detta är ändå bara en försmak. Stiger räntan blir det ännu värre. Vid 5% i ränta för föreningarna behöver Äril höja avgiften emd 356%. Samtidigt kommer högre räntor förstås göra det dyrare med privata lån på lägenheterna, som kommer falla i pris, men boendekostnaden pressas alltså från två håll - krafitgt höjda räntor på egna lån och kraftigt höjda medlemsavgifter.

Det är uppenbart att nybyggda bostadsrättsföreningar i Stockholm har helt ohållbara ekonomiska planer och är dubbelt överprissatta - både skyhöga priser och kommande avgiftshöjningar, samtidigt som efterfrågan nu kraschar. 

Exploatören tillsätter först en egen styrelse, som tar fram en ekonomisk plan, med det enda syftet att minimera medlemsavgifterna så nyförsäljningspris kan maximeras. Därefter kommer de lurade köparna behöva tillsätta en riktig styrelse, som kommer behöva höja avgiften.

Generellt granskar inte köpare den ekonomiska planen och ännu färre har kompetensen att förstå vad det är de läser och vad de ska titta efter. I den mån man förstår hoppas man förstås sälja vidare lägenheten innan avgiften höjs, så någon greater fool får sitta med Svarte Petter.

Ni hittar läsarens gedigna arbete som ett kalkylark hos Google Docs här. Obligatorisk läsning för den som öht funderar på att köpa en nybyggd lägenhet i Stockholm.


således artikel Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin

det är alla artiklar Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/03/ohallbar-ekonomisk-plan-i-samtliga-nya.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Ohållbar ekonomisk plan i samtliga nya BRF:er i Stockholm - allra värst hos Tobin"

Skicka en kommentar