Nytt elavtal - timmätning

Nytt elavtal - timmätning - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Nytt elavtal - timmätning, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Nytt elavtal - timmätning
länk : Nytt elavtal - timmätning

Läs också


Nytt elavtal - timmätning

Med start vid tolvslaget i natt har jag ett nytt elavtal. För första gången någonsin sedan jag flyttade till villa har jag inte låst elavtal på tre år, utan har bytt till den motsatta extremen och har timmätning. Högt elpris, solceller och elbil ligger bakom beslutet.
Elförbrukning över dygnet en sommardag.
Generellt har jag tjänat på låst elpris. Första gången jag låste var det på typ 14 öre per kWh typ 1997. När den treårsperioden hade gått ut låg elpriset på kanske 34 öre per kWh och så fortsatte det att stiga, vilket gjorde låsningarna rätt lönsamma i den stigande trenden. De senaste åren har det kanske gått jämt ut, men i år fram till nu har det varit lönsamt, då jag låst på 36 öre.

Idag ligger rörligt månadspris på 47 öre. Fastpris ett år 64 öre, två år 59 öre och tre år 56 öre utifrån de billigaste erbjudandena hos Elskling.se. Så oavsett vad jag valde skulle det bli dyrare. Under hela våren har priserna stigit, när jag började titta fanns det treårsavtal på 38 öre, men de är nu uppe på 56 öre.

Med min solcellsanläggning har jag numera timmätning, vilket öppnade för rörligt elpris med timmätning, dvs man betalar timme för timme vad det kostar. Och halva året köper jag in väldigt lite el under högtaxan dagtid på grund av solenergin. Priserna per timme fastställs ett dygn i förväg, och kan förstås variera stort. Högpris är typ mellan 0800 och 2000, men kan hålla på längre. Tydligt är dock att priserna stiger på morgonen och faller efter midnatt.

Elbilsladdningen är satt att köra nattetid för att inte ta upp kapacitet från övrig elförbrukning - av 20 A tillgängliga på tre faser har jag en laddare som klarar 16 A, men i bilen har jag ställt in 14 A laddning normalt, vilket ger 6 A över till annat, vilket ska räcka. Varmvattenberedaren, som rimligtvis kan kicka in ibland nattetid drar exempelvis lite drygt 4 A. 

Min stora elförbrukning sker alltså nattetid, medan jag halva året förbrukar väldigt lite dagtid. Kort sagt utmärkt för timmätning.

Jag valde Falkenberg Energi som leverantör, då de betalar 70 öre för såld solel. Ersättningen för solelsöverskott blir alltså 70 öre + 60 öre skatteåterbäring + ca 3 öre i nätnytta från Ellevio, dvs 133 öre per kWh. Deras påslag ovanpå timspotpriset ligger på ca 3 öre, så i morgon betalar jag ca 50 öre per kWh fram till kvällen, där elpriset ska stiga mellan 19 och 24. Elbilsladdning går på som lägst 47 öre per kWh i natt.

Det blir förstås intressant att dagligen titta på när man ska t ex köra tvättmaskin, men jag misstänker att sådant är rätt olönsam mikromanagement. Kanske kan man spara 15 öre på att köra tvättmaskinen vid rätt tidpunkt (5 öre x 3 kWh)? Den stora vinsten ligger snarare i den systematiska elbilsladdningen nattetid och solkraften dagtid.

När spotpriset per timme stiger till 20:- SEK per kWh vintertid är det en annan femma. I praktiken gör det att jag kan bli en del av den svenska passiva kraftreserven, och helt enkelt stänga av säkringarna för varmvattenberedaren och strunta ladda elbilen vid vissa extrempriser.

Som rörligt pris kan jag förstås när jag vill byta över till ett låst elpris om vi får se låga priser igen. Vilket inte är säkert. Snart ska två reaktorer stängas ner i Ringhals permanent, och därefter kommer dagens elpriser framstå som den gamla goda tiden.

Det blir ett intressant experiment att se om extremrörligt pris kan vara billigare. Hade jag låst på vanliga tre år hade jag fått 56 öre iaf. Dock strular detta till periodiseringen av privatekonomin, där jag satt av 1/12 av årselräkningen varje månad och inte betalat några oförutsedda summor alls över helåret, oavsett hur varmt eller kallt det varit. Detta blir omöjligt nu, då jag inte vet vad priset blir vintertid. Jag avser hantera detta genom att lägga på en schablon till periodiseringskassan sommartid och dra bort den samma vintertid. Kanske +500:- SEK per månad april - september, och -500:- SEK per månad oktober - mars. 


således artikel Nytt elavtal - timmätning

det är alla artiklar Nytt elavtal - timmätning Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Nytt elavtal - timmätning adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/06/nytt-elavtal-timmatning.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Nytt elavtal - timmätning"

Skicka en kommentar