Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda

Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda
länk : Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda

Läs också


Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.

Dags att summera det första hela året med min 4.76 kWp solkraftanläggning. 3704 kWh producerades, varav hela 46% såldes ut på nätet.
Solcellspanelerna syns tydligt på huset. UAV-foto över gårdscentrum, taget i juni, så torkan börjar synas.
Sammantaget är jag nöjd med solkraftanläggningen. Produktionen motsvarar någorlunda konsumtionen av hemladdad el hos elbilen. Anläggningen hade förstås varit mer produktiv om den varit riktad mot söder istället för mot ostsydost, men är ändå lönsam.

Med en nettokostnad efter bidrag på 84 000:- SEK och en produktion på 3704 kWh, vilka ger cirka 1:30 SEK per kWh antingen via egen konsumtion eller via försäljning till Falkenberg Energi för 70 öre, plus 60 öre i skattereduktion, så blev avkastningen 4815:- SEK. Då detta är skattefritt pga under avdragsgränsen för intäkt från privatbostad, så ska detta justeras upp 4815/0.7=6878:- SEK för att jämföras med en ränteplacering. Räntan blev då 6878/84000=8.2%, vilket är ordentligt bra. Och nej, bara en ekonomisk analfabet behöver räkna på avbetalningstid. Anläggningen är inte värdelös vare sig när effektgarantin går ut om 25 år, eller ens om 50 år, utan höjer snarare bostadens värde pga lägre energikostnader, och man får tillbaka mer än investerade pengar den vägen vid försäljning. Så det räcker att titta på räntan som avkastning per år.

Jag är frestad att installera ytterligare kapacitet på ladans tak, men det blir i rakt ostlig riktning och bidragen verkar ju försvinna. Dessutom är ladan inte privatbostad, utan att betrakta som kommersiell anläggning, vilket gör saker väldigt komplicerade skattemässigt, även om man därmed får dra av momsen. Bland annat blir det problematiskt att skilja den privata inkomsten från anläggningen på privatbostaden från produktionen från den kommersiella anläggningen, och man ska då betala skatt på den el ifrån den kommersiella anläggningen som man själv konsumerar. Snurrigt värre, men jag får fundera på det. Skulle annars tippa att jag kunde installera åtminstone 15 kWp där, men det mesta skulle gå till försäljning. Därtill lär jag behöva säkra upp gårdens huvudsäkring från aktuella 20 A, och den andra frågan är då vad ledningen till huset i så fall klarar. Potentiellt 15 + 5= 20 kW motsvarar 29 A i tre faser vid en naivt förenklad uträkning (20000/230/3=29), så det skulle behövas en huvudsäkring på 30 A, vilket kostar en slant mer än dagens 20 A. Å andra sidan skulle 30 A ge möjligheten att ladda två elbilar samtidigt vid lågtaxan nattetid.
Solkraftproduktion och försäljning 2018 mätt i kWh. Data: SolarEdge och Ellevio.
Av 3704 kWh såldes hela 1720 kWh, eller 46% av produktionen. Detta visar på behovet av att ha ett bra avtal på såld el. Jag kör med Falkenberg Energi som ger mig 70 öre per kWh.

December månad var föga överraskande sämst, sämre än januari som normalt har bättre väder, plus längre dagar. Snötäcke drog ner produktion en del dagar januari - mars, och lite i november-december, men produktionen är ändå så låg vintertid att det inte är något att hänga i granen. Gissar att jag max hade fått 100 kWh mer om det varit helt snöfritt. Även skuggningen från en del träd november-januari påverkar och en liten insats med motorsåg kanske skulle ge runt 20 kWh mer el, främst i november när morgonsolen börjar skuggas. Med en ostligt riktad anläggning är morgonsolen avgörande.

Sammantaget är jag mycket nöjd och vill egentligen ha mer. Den komplicerade skattesituationen ställer till det där, men går nog att reda ut. Skatteverket har publicerat vad som gäller. Då är kostnaden för att säkra upp huvudsäkringen och tillhörande höjda elnätsavgift ett större problem.

En erfarenhet är också att man alltså kan räkna med att en stor del av elen säljs sommartid. Nu värmer jag inte huset med el, men väl varmvattnet. Jag gissar därför att även en modernare villa inte klarar av att göra av med producerad el sommartid.

Och nej, det finns ingen ekonomi i ett energilager. Jag får lika mycket betalt för såld el som för konsumerad. Eventuell mellanskillnad på något öre per kWh kan inte finansiera batterilagring. Bättre då sälja elen dagtid och ladda elbilen med billig timtaxa nattetid.

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad. Själva anläggningen är betald till normalt fullpris med skattade privata pengar. Sponsringen av blogginläggen är separat från detta och finansierar inte anläggningen, som är privat, utan är en vanlig affärsuppgörelse mellan två företag.


således artikel Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda

det är alla artiklar Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda adressen https://allmaninf.blogspot.com/2019/01/arsbokslut-solkraften-3704-kwh.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Årsbokslut solkraften: 3704 kWh producerade, 46% sålda"

Skicka en kommentar