Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN

Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN
länk : Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN

Läs också


Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN

Bonnier/DN har ägnat sig åt lite riktig sk journalistik och avslöjat en möjligt rysk sk illegalist, dvs en underrättelseofficer som vistas i landet under falsk civil täckmantel. Mannen verkar nu även tidigare med diplomatisk varit GRU-officer på ryska ambassaden.
Den ryska spioncentralen på Gjörwellsgatan mitt emot bland annat DN:s och Expressens nyhetsredaktioner.
Mannen drog till sig DN:s uppmärksamhet sedan han åtalats och fällts för landsförräderi i en sekretessbelagd rättegång i Ryssland. Han ska ha lämnat ut hemliga uppgifter och hade uppehållstillstånd i Sverige, där det senare drog till sig DN:s uppmärksamhet.

En kartläggning visade då att mannen med familj under högst tveksamma omständigheter bott i Roslagen under åren 2010 - 2014, då familjen hastigt flyttade hem till Ryssland. I en ny artikel framgår det att han tidigare jobbat som "tredje sekreterare" på ryska ambassaden i Stockholm, vilket bedöms vara en vanlig täckmantel som underrättelseofficer åt den ryska militära underrättelsetjänsten GRU under åren 1997 - 2000.

DN kan förstås inte dra några specifika slutsatser, men läser man mellan raderna hade Säpo koll på mannen och ficks antagligen att lämna landet 2014. I samband med detta är det inte omöjligt att han lämnat uppgifter till Säpo inför en informell utvisning. Det kan vara så enkelt som att han medgett att han var underrättelseofficer i GRU, en illegalist.

Normalt sett krävs omfattande och dyrbart arbete för att plantera in illegalister. Att så snabbt skickat in en operatör i landet bekräftar att ryska aggressiva planer mot sina grannar pågick redan innan 2010. Inget konstigt i sig, Georgienkriget 2008, det kaukasiska lackmustestet, var facit i sig även om politikerna valde att inte låtsas om det hela till Kriminvasionen 2014.

Man ska vara på det klara med att för varje avslöjad illegalist så finns det fler som ej avslöjats. Sannolikt uppträder inte dessa alls med rysk bakgrund, utan från något annat europeiskt land inom den slaviska sfären, exempelvis Polen eller något av de baltiska länderna.

I sig är inget av detta överraskande. Säpo har i flera år varit tydliga med att Ryssland genomför krigsförberedelser mot Sverige, och för Säpos del handlar det om rysk underrättelseinhämtning.

I min kommande roman Höstsol jobbar en av huvudpersonerna just på ryska ambassaden...


således artikel Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN

det är alla artiklar Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/05/mojlig-rysk-illegalist-avslojad-av-dn.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN"

Skicka en kommentar