Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre

Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre
länk : Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre

Läs också


Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre

Avskaffandet av det privata individuella pensionssparandet, IPS, leder till sämre pensioner för 70-talister och yngre. Detta då sparande i alternativet investeringssparkonto, ISK, helt enkelt gör att staten får mer i skatt när ränta på ränta-effekten av att spara med redan skattade pengar slår till.
30 års sparande i IPS vs ISK vid 12000:- bruttolön, 8% årlig avkastning, 1% schablonskatt och 0.5% skatt på IPS. 30% i skatt på pensionen.
Avdragsgillt privat pensionssparande var det fjärde benet i det svenska pensionssystemet, men avskaffades härom året. De övriga tre benen - statlig pension, premiepension och tjänstepension - finns fortfarande kvar även om premiepensionen nu ska förändras strukturellt, vilket brukar betyda att pensionerna försämras och att yngre generationer får betala.

Tanken bakom avskaffandet av privat pensionssparande var att istället spara redan skattade pengar i investeringssparkonto, men detta är en dålig affär för skattebetalarna och en usel affär för den som har lön över 38 000:- SEK och alltså betalar marginalskatt.

För en 70-talist född exempelvis 1975 och från 35 års ålder sparar 12000:- SEK av bruttolönen om året och betalar marginalskatt blir den privata pensionen nästan halverat. Effekten blir mindre om man bara betalar 30% i skatt på lönen.

Man får förmoda att ingen är så dum att de tar ut ett privat pensionsparande på över marginalskattens brytpunkt. Personer som över huvud taget kommer få så hög pension att de behöver betala marginalskatt är nog oerhört få framöver, undantaget de som får sk statsrådspension för att de suttit i regeringen.

Man kan laborera lite med siffrorna, och ju bättre avkastning man får på sitt pensionssparande, desto värre slår förstås avskaffandet av IPS. Detta då ränta-på-ränta-effekten är benhård när man ska spara med redan skattade pengar.
Högräntemiljö. 2% i schablonskatt, men 12% i årlig avkastning.
Inte ens vid låga räntor och schablonbeskattning, men med god avkastning vinner man på ISK, speciellt inte om man betalar marginalskatt.
10% avkastning, 0.5% schablonskatt, 0.25% på IPS.
Lägger man dessutom på ytterligare tio år, pga av att 70-talisterna först tillåts gå i pension vid 75 års ålder, så blir effekten ännu större.

Kort sagt har äldre generationer blåst oss yngre generationer - de fick sitt avdragsgilla privata pensionssparande, men de yngre får skattas sönder istället för att få en bra pension.

Det finns en lösning. Och det är att växla lön mot tjänstepension. Tjänstepensionen har också bara ca 25% (orkar inte kolla exakt siffra) i arbetsgivaravgifter (särskild löneskatt på tjänstepensionen) mot ca 32% (orkar inte kolla här heller) för lön. Så om du idag får 1000:- SEK i månadslön bör du kunna förhandla fram ca 1056:- SEK i månatlig tjänstepension istället. Om du nu inte är belagd med något kollektivavtal som förbjuder sådant.


således artikel Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre

det är alla artiklar Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/06/avskaffandet-av-ips-leder-till-sankt.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Avskaffandet av IPS leder till sänkt pension för 70-talisterna och yngre"

Skicka en kommentar