Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?

Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta? - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?
länk : Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?

Läs också


Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?

Ja, det där är ju inget nys jag hittat på själv. Inte heller är det något jag hänfört låtit mig föras bakom ljuset om, av någon av alla dessa självutnämnda hälsogurus (som ibland kan bli en smula fanatiska faktiskt). En himla massa konstigheter kan de få folk att tro på är den enda sanningen för alla, bara sanningen och inget annat än sanningen, vad gäller mat, miljö och hälsa...

Livsmedelsverket borde man ju i stort kunna lita på, och så här nämns där om saken:

"Skadliga ämnen som kan bildas vid tillagning, exempelvis vid stekning och rökning, är akrylamid, polycykliska aromatiska kolväten (PAH), stekytemutagener och N-nitrosoföreningar (NOC)."

Läs mer här.


Om akrylamid (ett cancerframkallande ämne):

"Akrylamid bildas främst i vegetabilier som hettas upp till temperaturer över 100 grader. Halten akrylamid varierar mycket inom en och samma livsmedelsgrupp, men potatischips och pommes frites innehåller generellt sett höga halter i jämförelse med många andra livsmedelsgrupper. Medelinnehållet i potatischips är drygt 1000 mikrogram/kg och i pommes frites cirka 500 mikrogram/kg. Andra livsmedelsgrupper som kan innehålla både lägre och högre halter av akrylamid är kaffe, hårt bröd, frukostflingor, kex och småkakor. 
Livsmedel som inte har friterats, ugnsbakats eller rostats vid framställning eller tillagning innehåller inte nämnvärda mängder akrylamid. Inga halter av akrylamid har hittills hittats i kokta livsmedel."

Läs mer här.


Om polycykliska aromatiska kolväten (PAH är ännu ett cancerframkallande ämne som vid höga doser även kan skada levern och immunsystemet):

"Uppgifter i litteraturen om beräknade intag av PAH via livsmedel, speciellt bens(a)pyren (BaP), varierar ganska kraftigt. I Sverige beräknas medelintaget av BaP vara lågt, omkring 50 nanogram/person och dag.

Sötsaker/godis, spannmålsprodukter, fetter och rökta produkter är de största enskilda livsmedelskällorna för BaP. Innehållet av BaP i spannmålsprodukter är jämförelsevis lågt, men eftersom vi äter stora mängder mjöl-, gryn- och pastaprodukter blir denna kategori ändå en betydande källa.

Om grillning blir en mycket vanlig tillagningsmetod i Sverige skulle grillad mat kunna ge ett betydande bidrag till totalexponeringen för PAH. För att undvika höga PAH-halter i grillad mat bör man inte grilla maten för hårt vid för hög temperatur, inte utsätta livsmedlet för grillning över flammande eld och undvika kottar som utgångsmaterial för kol. Vissa marina djur, särskilt mussla och hummer, kan innehålla höga PAH-halter om vattnet de levt i varit förorenat via t.ex. oljeutsläpp."

Läs mer här.


Ej info från Livsmedelsverket: För att undvika stekytemutagener tillråds man hälla bort stekskyn när man tillagar kött. Stekytemutagener kan vara cancerframkallande och bildas i höga temperaturer tillsammans med fruktos, glukos eller aminosyran aspargin.


Ej info från LivsmedelsverketN-nitrosoföreningar (förkortat NOC - N-nitroso compounds) är också cancerframkallande. Finns i charkprodukter konserverade med nitrit/nitrat eller rökta livsmedel. Dessutom finns det i produkter med malt, torrmjölk och hårt saltade produkter. Man avråds hårdstekning av rökta charkuterier (t.ex. korv och bacon) och att inte äta det fett som bildats då man stekt livsmedlen. NOC finns också i stekoset, vilket man alltså inte bör andas in.


Bäst då kanske att inte steka alltför mycket... kan man kanske tycka.


Japp, det var allt för idag! Trot om ni vill, slipp annars. Sanningar och åsikter kan ibland vara svåra att skilja åt, för mig, för dig, för alla. Var och en gör som den finner lämpligt.

Gillar för övrigt vad som stod senast på Livsmedelsverkets sida om bra matvanor och fysisk aktivitet. Läs om det här.
animated-laughing-image-0121
"Samhället behöver utformas så att det blir enklare att äta bra och röra på sig."

Yes! Vem skriver inte under på det?!




således artikel Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?

det är alla artiklar Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta? Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta? adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/06/varfor-sa-laga-temperaturer-vid.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Varför så låga temperaturer vid tillagning och varför inte steka/grilla/fritera maten så ofta?"

Skicka en kommentar