Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg

Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg
länk : Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg

Läs också


Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg

Igår höll jag ett anförande på Fastighetsvärldens konferens Bostadsdagen i Göteborg, med fokus på den demografiska utvecklingen i Stor-Göteborg. En åldrande befolkning och inflyttning från utlandet driver behovet av bostäder, medan mängden småbarn knappt ökar alls och ungdomar i behov av en förstabostad minskar rejält.
Nettoinflyttning Göteborgs kommun 1968-2016.
Befolkningen i Stor-Göteborg var per 2016 knappt en miljon eller exakt 997 446 personer, att jämföras med Stor-Stockholms 2 269 060.
Befolkningen i Stor-Göteborg i åldern 0-4 år.
De senaste tre åren har det i princip inte skett något ökande barnafödande och antalet barn i åldern 0 - 4 år har endast ökat med 243 personer. Det kan alltså inte sägas finnas något tryck från barnfamiljer att skaffa en större bostad på grund av växande familjestorlek. Snarare ser den rådande cykliska baby-boomen ut att plana ut.
Befolkning Stor-Göteborg åldern 20-24 år.
I Sverige flyttade man 2016 i snitt hemifrån vid 20.7 års ålder. Någon brist på bostäder för yngre verkar alltså inte finnas, då vi flyttar hemifrån väldigt tidigt i Sverige. För Stor-Göteborg så minskade antalet ungdomar i åldern 20 - 24 under de senaste tre åren och efterfrågan på förstabostad kan alltså sägas minska. Denna demografiska grupp blev 2 667 personer färre på tre år.
Inrikes flyttningsöverskott och nettoinflyttning från utlandet till Stor-Göteborg
Göteborgs kommun har sedan IT-kraschen upplevt noll i inhemsk nettoinflyttning och de senaste åren har utflyttningen tagit fart. Stor-Göteborg ökar dock och på tre år har 4 657 personer netto flyttat in till storstadsområdet. Samtidigt har 12 149 nya bostäder byggts, vilket mer än väl klarar av att svälja inflyttningen inom landet. Närmare bestämt mer än dubbelt så många bostäder som inflyttade inom landet.

Det stora befolkningstillskottet och ökade behovet av bostäder kommer inte från små barn (+243 stycken), fler ungdomar (-2 667) eller inflyttning (+4 657). Istället är det två andra grupper som driver detta.
Sedan 2004 har befolkningen i åldern 65+ snabbt ökat i Stor-Göteborg. Även kallat fyrtiotalister.
Dels handlar det om en åldrande befolkning, som i mycket sitter kvar i stora, billiga bostäder. Att få dessa att flytta till mindre och nyproducerade betydligt dyrare bostäder kan man förstås glömma. Antalet personer i Stor-Göteborg i gruppen 65+ har ökat med 9 521 de senaste tre åren. Och det kommer fortsätta. De sitter förstås kvar i sina hyresreglerade hyresrätter, sina avbetalda villor eller avbetalda bostadsrätter. De får vid behov hemtjänst och kommer inte flytta till ett äldreboende förrän hälsostatus blir riktigt illa. Detta gör att många stora bostäder binds upp av denna snabbt växande demografiska grupp.

Det största behovet på regionens bostadsmarknad är dock från inflyttade från utlandet. Dessa har de senaste tre åren ökat med 19 735 personer netto, eller 1.98% av befolkningen.

De 12 149 nya bostäderna i Stor-Göteborg de senaste tre åren kan dock mer än väl svälja inrikes och utrikes inflyttning, då inflyttningen är 2.02 personer per nybyggd bostad. Då antalet unga i behov av förstabostad minskar driver de knappast behovet av bostäder och barnafödandet har stagnerat. Bostäder behöver främst byggas åt de som flyttar till Sverige från utlandet och utformningen av dessa bör anpassas därefter.

Göteborgs kommun har dock varit riktigt dåliga på att stimulera byggandet och det finns inte ett så stort kommande överskott av nybyggda osäljbara lyxlägenheter som i Stockholm, Uppsala och Malmö. Via sin inkompetens och Muteborgs "kultur" har man på sätt och vis gjort staden en tjänst genom att inte bygga för mycket, även om det var oavsiktligt.


således artikel Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg

det är alla artiklar Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/den-demografiska-utvecklingen-och.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg"

Skicka en kommentar