Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?

Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling? - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?
länk : Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?

Läs också


Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?

Dags för lite fredagsmys igen. Och då passar det med en reflektion kring hur fiktiv science fiction verkar hindra mänsklig utveckling. Denn filmserie som började med James Camerons Terminator från 1984, eller syskonen Wachowskis The Matrix från 1999 är så väletablerade i det popkulturella medvetandet att mänskligheten kanske hindras från den positiva utveckling som fortsatt automatisering innebär.
iRobot Roomba 880 för två år sedan.
För ganska exakt två år sedan flyttade den första moderna (=mobila) roboten in i hushållet, i form av en iRobot Roomba 880. Det är nu också två år sedan jag sist dammsög för hand. 
iRobot Braava 390T.
Sedan dess har roboten fått sällskap av en iRobot Braava 390T mopprobot, och undantag tillfällen med magsjuka har jag nu på ett och ett halvt år inte heller skurat golvet för hand. Total tid som läggs på dammsugning och moppning av 190 m2 hus är 5-10 minuter i veckan i form av maskinunderhåll och flytt mellan våningar av robotarna. Och då moppas ändå halva huset varje vecka.

Och förra hösten skaffade jag även robotgräsklippare och har nu klarat hela 2017 utan att behöva klippa gräset.

Överlag har mitt liv bara blivit bättre och jag har fått massor med tid över till andra bättre aktiviteter än att rutinjobb som städning eller gräsklippning.

Till detta finns tvätt- och diskrobotar i huset, även om de är stationärt monterade och inte flyttar runt sig själva.

Samtidigt blandar många ihop science fiction med verkligheten. Robotar ska ta våra jobb, trots att automatiseringen som inleddes med den första bevattningskanalen bara lett till fler människor i arbete, men allt meningsfullare diton. Aldrig förr har så många jobbat som idag, trots att vi automatiserat bort enormt mycket sysslor.

Men istället hänger science fiction över allt. Inte bara ska robotarna ta våra jobb och leda till någon framtidsdystopi där alla är utan jobb, men ändå har råd att köpa det robotarna producerar (vilket visar att det där bara är skitsnack), utan nu ska de också bli superintelligent artificiell intelligens, vars enda slutsats blir att likt i James Camerons Terminator 1+2 eller syskonen Wachowskis The Matrix utplåna mänskligheten.

Kort sagt så hänger ren underhållning som science fiction i vägen för fortsatt positiv mänsklig utveckling, där man alltså blandar ihop författares rena fantasier med verkligheten. Man kan konstatera att få av de dystopiska visioner för år 2017, som presenterades från 60-talet och framåt har inträffat. Snarare har den positiva utvecklingen överträffats och dystopierna har inte inträffat.

Exakt hur AI ska utplåna mänskligheten vore intressant att veta. Man kan t ex välja att inte ge artificiell intelligens kontroll över kärnvapensystemen och inte låta dem få kontroll över vapenindustrins vapen- och ammunitionstillverkning. För att utplåna mänskligheten måste nämligen hela produktions- och logistikkedjan styras, inte bara beslutsmässigt, utan även i handling, av dessa mänsklighetens utplånare.

Härom dagen försökte min dammsugarrobot äta upp en av sambons kängor. Olyckor händer, och kommer hända i takt med att automatisering blir kraftfullare. Men vet ni vad - olyckor, rent av dödsolyckor, har hänt inom automatisering i hundratals år, även i närtid. Mänskligheten har inte gått under för det.

Nej, det gör jag inte. 

Snarare avser jag att skaffa mer och fler robotar när fler användbara och prisvärda tillämpningsområden tillkommer. För att ta bort idiotiska rutinuppgifter leder till bättre liv för oss alla, där vi kan ägna oss åt mer givande jobb, yrken eller fritid istället för att t ex ta emot biljetter i utfarten på ett parkeringshus.
Så riktigt härligt fredagsmys på er. Läs och titta gärna på science fiction, begrunda, diskutera och fundera, men kom ihåg att det handlar om fiktion. Fiktion som aldrig har inträffat i verkligheten. Låt inte fiktionen hindra er och resten av mänskligheten från att i verkligheten få ett bättre liv.

Nu gick visst den robotiserade belysningen på här, då det börjar skymma.


således artikel Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?

det är alla artiklar Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling? Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling? adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/fredagsmys-hindrar-science-fiction.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Fredagsmys: Hindrar science fiction mänsklig utveckling?"

Skicka en kommentar