Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland

Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland
länk : Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland

Läs också


Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland

"Många skulle bli förvånade om de visste hur långt samarbetet med Finland kommit." - ÖB Micael Bydén 
Svensk-finskt försvarssamarbete fördjupas och beskedet i Finland är att det lett till väsentligt ökad finsk försvarsförmåga. Samarbetet hotas dock av de låga svenska försvarsanslagen var beskedet på förmiddagens seminarium om försvarssamarbetet mellan de finska och svenska broderfolken.
C Salonius-Pasternak och ÖB Micael Bydén.

Det svensk-finska försvarssamarbetet är djupare än vad de flesta känner till, men ÖB Micael Bydén tycker att frånvaron av långsiktighet och riktning i samarbetet är en brist. Finnarna jobbar alltid långsiktigt, men det gäller inte Sverige och i synnerhet inte svensk försvarspolitik.

C Salonius-Pasternak menar att de låga svenska försvarsanslagen dock hotar försvarssamarbetet och är ett skäl till oro. Samarbetet har stärkt finsk försvsförmåga, främst inom luftförsvar, både via delad lägesbild, tillgång till basering av flyg i Sverige och förstås även understöd av svenska flygvapnet. Exakt hur svensk försvarsförmåga stärks är dock osäkert, eller hemligt. En framskjuten lägesbild är förstås positivt, och Sverige vill kanske hellre ta fighten på finsk mark än på svensk.
Robert Dalsjö, FOI
Robert Dalsjö på FOI varnar för att politiker kanske ser försvarssamarbetet som ett sätt att sälja in Gripen till Finland, som kommer behöva nytt stridsflyg framöver. Han menar att vi inte ska bli besvikna om Finland väljer amerikanska plan och försvarssamarbetet ska inte få påverkas av detta.

Dalsjö menar att Trump just nu ser ut att göra sitt bästa för att förstöra den ömsesidiga västerländska försvarsorgansiationen Nato, vilket totalt kan rita om den säkerhetspolitiska kartan i Europa. FOI har också en rapport från i vintras som konstaterar att försvarsförmågan i Europa är avsevärt mycket sämre än den är på pappret - pappersförsvaret lever i allra högsta grad i väst. Enda undantaget är USA, som har reell försvarsförmåga och att bli undsatt av USA är det enda som snabbt och i volym kan undsätta Norden eller Baltikum vid ett ryskt angrepp.

Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är ännu inte ett formellt bindande avtal om faktiskt försvar i skarpt läge, men är en överenskommelse på högsta nivå. Att faktiskt bilda en ömsesidig försvarsallians mellan de två broderländerna skulle vara ett naturligt nästa steg, om vi inte går med i Nato. Finland bibehåller Nato som en möjlig lösning för landet, men det ska främst ses som signalpolitik till Ryssland. Håll er i skinnet, annars inleder vi processen att gå med i Nato. Doktrinen började gälla redan på 80-talet, och kanske är något som även Sverige borde anamma. Att Finland och Sverige går med i Nato är bland det sista som finns på den ryska diktaturens önskelista, och ett hot om detta skulle stärka Sveriges position.


således artikel Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland

det är alla artiklar Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/07/laga-svenska-forsvarsanslag-riskerar.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland"

Skicka en kommentar