Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet

Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet
länk : Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet

Läs också


Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet

Det lettiska valets förlorare var det Putin-stödjande partiet Harmoni, som backade från ca 24% till knappt 20%. En av valets stora vinnare var dock populistpartiet KPV med 14%, som också driver Kremls linjer, men Harmoni + KPV är inte i närheten av att kunna bilda regering med sina 39 av 100 mandat i stöd. Samtidigt har parlamentet i princip helt ritats om där tre av de fyra största partierna är att betraktas som nya.
Riga, Lettlands huvudstad.
Med 1057 av 1078 valdistrikt räknade är det tydligt att stödet för Putins stödparti Harmoni, som också stöds av vår utrikesminister Margot Wallströms Socialdemokraterna, backade till undre 20% Det slår dock inte mot antalet mandat, som ser ut att förbli 24 på grund av att partier under 5%-spärren inte kommer in i parlamentet.

Populistiska KPV gick dock starkt och kom in med 15 mandat och 14% av rösterna. Partiet driver också Kremls politik främst genom att vara anti EU. Partiledaren är populistisk radiopratare.

Farhågan är att KPV+Harmoni skulle bilda regering, sänka försvarsbudgeten så att man inte klarar Nato-kraven, distansera sig från EU, häva sanktionerna mot Ryssland, erkänna annekteringen av Krim och allmänt bidra till en möjlighet för ett ryskt intåg i Lettland.

Den avgående regeringen består av Enhet som fick 8 mandat, Nationella Alliansen med 13 mandat och Gröna och Bondeunionen med 11 mandat, dvs totalt 32 mandat mot Kremls 39. Till detta finns nykomlingarna Nya konservativa partiet med 16 mandat och För utveckling! med 13 mandat. 

Dessa övriga icke-Kreml, ur svenskt perspektiv borgerliga partier, bör kunna bilda en regering, men det kommer ta tid och kräva förhandlingar, då man inte som i Sverige är cementerade i någon blockpolitik.

Valets stora vinnare var Nya konservativa partiet som ökade med +15 mandat. Därefter KPV med +14 och För utveckling! med +13 mandat. Totalt sett fick man en fullkomlig omritning av parlamentet där partier med mandatstorlek 2-4 i princip är nya (KPV och Nya konservativa hade var sitt mandat tidigare). Det går fort i lettisk politik.

Flest röster tappade regeringspartierna Enhet, som backade 15 mandat, och Gröna och Bondeunionen, som tappade 10 mandat.

Valdeltagandet i Lettland var drygt 54%. Utifrån anekdotiska samtal med lokalbefolkning i Riga vid förra årets researchresa är folket rejält trötta på politikerna, vilket förstås stöds av valdeltagandet och de enorma förändringarna i parlamentet, samt kraschen för de stora regeringspartierna.

Frågan blir om Kreml nu drar igång utökade destabiliserande insatser mot Lettland, för att dra fram oroligheter i spåret av valet. Tanken är i synnerhet att få Lettland att bryta mot Nato-kraven på 2% av statsbudgeten till försvaret, för att på så sätt väcka osäkerhet om USA skulle vilja stödja landet vid ett ryskt angrepp. Får man Donald Trump att tweeta något i den riktningen, så kan Kreml utöva mycket starka påtryckningar mot landet när skyddet blir osäkert. Potentiellt kan det hela eskalera till full konflikt i Östersjöområdet på några års sikt.

Rubrikvalet beror på att Harmoni utropas som vinnare i svensk Public Service, fast de faktiskt backade i väljarstöd och stod stilla mandatmässigt. Valets stora vinnare var Nya konservativa, KPV och För utveckling!, men det är väl inte något som Public Service vill tala högt om. Harmoni är nämligen sossar, de övriga är att betrakta som höger eller liberala.


således artikel Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet

det är alla artiklar Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/10/putin-stodjande-harmoni-forlorare-i.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Putin-stödjande Harmoni förlorare i lettiska valet"

Skicka en kommentar