Överlever Klarna en lågkonjunktur?

Överlever Klarna en lågkonjunktur? - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Överlever Klarna en lågkonjunktur?, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Överlever Klarna en lågkonjunktur?
länk : Överlever Klarna en lågkonjunktur?

Läs också


Överlever Klarna en lågkonjunktur?

Klarna har drabbats av storhetsvansinne och grundaren säger i en mediaintervju att man ska knäcka storbankerna, som inte kommer finnas kvar om fem år. Detta genom att härnäst ta över lönekontonischen och med det mycket av grunden för att vara kund till en bank. Frågan är dock hur Klarna kommer klara den kommande lågkonjunkturen - det är inte bara börsen som är lätt att tjäna pengar på när allt pekar uppåt - det är inte så att klarna är enormt lönsamma.
Konjunkturen på topp - långa köer och fullpackat med folk i byns present-, blom- och heminredningsbutik på nyårsafton, trots dubbel bemanning av kassan.
Framgångssagan Klarna har i mycket ridit på tre starka trender - dels superkonjunkturen, som hållit på osedvanligt länge driven av krisräntor - dels den ökande e-handeln - dels nollräntorna som gjort det mycket billigt att finansiera sig och lätt att få fin räntemarginal.

I en intervju hos SvD säger nu Klarnas grundare att nästa steg är att ta marknaden för lönekontona, ni vet de där kontona där man får noll i ränta och betalar ett antal hundralappar om året för att ha ett betalkort kopplat. Lönekontot är grunden för storbankerna att locka in och äga kunden, och är rimligtvis bara ett steg på vägen mot att Klarna själv ska bli en storbank.

Grundaren går så långt att han säger att storbankerna inte finns kvar om fem år. Dock medger han att han inte är den första som spår storbankernas död, som tydligen alltid är några år framåt i tiden.

Fast frågan är hur Klarna kommer klara förändringar i konjunkturen. Det är lätt att likt alla börsexperter blanda ihop sin egen förträfflighet och starka affärsidé med turen att agera i starka trender.

Swedbank hade 2017 64% i vinstmarginal. Jupp, ni läste rätt. Sextiofyra procents vinstmarginal.

Det senaste bokslutet för Klarna Bank AB jag hittar är från 2016. Klarna hade 4.74% i vinstmarginal, ner från 6.14% år 2015. Moderbolaget har en vinstmarginal på 0.31%, så det verkar inte direkt vara så att man badar i pengar. Detta kanske bättrats på under 2017 och 2018, får man hoppas.

Spontant känns det som att det finns vissa möjligheter för storbanker som Swedbank att behålla marknadsandelar genom att ha ekonomiskt utrymme att ta fajten med uppstickare som Klarna.

Hur klarar sig Klarna när räntorna sticker iväg, samtidigt som hushållen drar ner på sina konsumtion på grund av lågkonjunktur? Högre räntor ger lägre benägenhet att köpa på de krediter som Klarna livnär sig på. Vad som kan hålla Klarna över ytan är förstås en fortsatt ökad e-handel, som kanske stärks relativt butikshandeln i lågkonjunktur?

Fast det är klart - vill man bara ha 5% i vinstmarginal istället för Swedbanks 64% så finns det säkert en möjlighet att lyckas få kunder. Frågan är mest om det är en bra affär och om man kan växa organiskt eller om det måste ske finansierat via kapitaltillskott.

Jag fortsätter förhålla mig lite skeptisk till storbankernas förestående död. Med tanke på viss kritik som yttrats mot Klarnas affärsmodeller och särskilt kundhantering, så lär det vara få tårar som fälls om Klarna försvinner. Vi önskar Klarna lycka till med att knäcka storbankerna och hanteringen av trendförändringarna i de förutsättningar man byggt upp verksamheten under.


således artikel Överlever Klarna en lågkonjunktur?

det är alla artiklar Överlever Klarna en lågkonjunktur? Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Överlever Klarna en lågkonjunktur? adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/12/overlever-klarna-en-lagkonjunktur.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Överlever Klarna en lågkonjunktur?"

Skicka en kommentar