Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011

Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011 - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011
länk : Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011

Läs också


Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011

2018 blev det sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisens 2008, och det sämsta svenska och europeiska börsåret sedan skuldkrisen 2011. Återstår att se vad den pågående gryende krisen kommer att kallas framöver. Trumpåren?
Årschart OMXSPI 1990 - 2018. Logaritmisk skala.
OMXSPI stängde som tidigare nämnt på -7.67%. Det är det sämsta året sedan skuldkrisens 2011.

Värre var det i USA, som inte drabbades så hårt av skuldkrisen som de europeiska börserna, trots kraschen sommaren 2011 när Moodys nedgraderade USA:s kreditvärdighet.
Årschart S&P-500. Logaritmisk skala.
S&P-500 gick -7.03%, NASDAQ Composite stängde året med -4.62%, Dow Jones -6.70% och det mycket breda Russel-3000 med -7.79%. Detta kan jämföras med -0.73% år 2011 för S&P-500 ovan.
Årschart Euronext-100. Logaritmisk skala.
 De europeiska börserna gick dock inte riktigt lika dåligt som under skuldkrisen och Euronext-100 backade 12.19% under 2018, i kontrast mot -15.00% år 2011.

Årets nedgång är bara början, likt vi såg på Stockholmsbörsen 2007, och även 2019 kommer sannolikt innebära nedgång när lågkonjunkturen tar fart på allvar. Vi kan dock få se  botten under året, och givet att börsen ligger före konjunkturen bör 2020 sluta på plus.

Nu återstår att se vad denna ekonomiska kris ska döpas till, nationellt och internationellt. De senaste tre har haft enkla namn som IT-bubblan/IT-kraschen, finanskrisen och skuldkrisen. Och förstås 90-talskrisen för svensk del, även om det fanns motsvarigheter även på andra håll, t ex savings & loan-krisen i USA Än så länge ligger Trumpkrisen rätt väl i mun, men det beror på fortsatt agerande.

I övrigt är chartsen ovan logaritmiska, så upp- och nedgångar är proportionella till staplarnas höjd. Notera hur Stockholmsbörsen trots allt tjat om Sverige går som en Tesla/Volvo och trots rekordlång högkonjunktur och trots minusräntor och en enorm kreditbubbla så har Stockholmsbörsen drabbats av allt sämre årlig avkastning. Man kan fundera kring Kondratievcyklerna. 90-talet bjöd på betydligt starkare börs än vi sett sedan 2011 och även återhämtningen efter IT-kraschen var betydligt starkare än den blodfattiga börsuppgång vi sett de senaste åren. Detta är i de tre chartsen ovan rätt utmärkande för OMXSPI och Stockholmsbörsen. Medan USA visat på en konjunkturmässigt normalt stark börsuppgång, så har alltså Sverige inte det. Fast det är klart, krediterna har gått till att tävla om vem som kan skuldsätta sig mest för en redan existerande bostad, och inte till finansmarknaderna.

Men var man inte med på 90-talet och 00-talet så har man kanske inte de referensramarna. De personerna får nu uppleva sin första nedgång, vilket blir lärorikt för många.


således artikel Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011

det är alla artiklar Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011 Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011 adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/12/samsta-amerikanska-borsaret-sedan.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Sämsta amerikanska börsåret sedan finanskrisen - sämsta svenska sedan 2011"

Skicka en kommentar