Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag?

Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag? - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag?, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag?
länk : Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag?

Läs också


Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag?

I samband med den pågående SAS-strejken muttras det om proportionalitetsprincip vid strejk, där enskild nyckelpersonal har kraftigt hävstång på att strejka. Men detta är bara ett utfall av att man låter företag bli för stora och därmed mål för denna typ av strejker. Kanske borde våra konkurrenslagar istället skärpas och hindra företag från att bli för stora, där det inte finns några fördelar med detta för konsumenten?
Air Greenland och SAS.
SAS-strejken sägs kosta 75 miljoner kronor om dagen, eller en miljard kronor på två veckor. Den har i praktiken helt slagit ut SAS verksamhet i berörda områden, eftersom det handlar om nyckelpersonal i form av bara piloterna.

Traditionellt har strejkrätten handlat om arbetarklassen mot kapitalet och har sitt ursprung från en tid när i teorin alla arbetare var lätt utbytbara, som utförde en enkel uppgift. För att ge effekt tog man ut hela arbetsstyrkan i strejk, och arbetsgivare kunde svara med motåtgärden lockout, dvs att man slutade betala lön till arbetare på andra företag. Lockouten skulle göra att strejkkassan för fackföreningen tar slut och användas som förhandlingsmedel.

Detta förutsätter att det finns andra företag som kan göra en lockout.

Förr handlade också industrin om bruksorter och att arbetare hade dålig rörlighet och var fast i att arbeta för brukspatron. Det fanns helt enkelt inte något alternativ till att jobba på bruket.

Idag har vi blivit lite smartare. Idag tar man bara ut nyckelpersonal i strejk, och ser till att nyckelpersonalen inte är organiserade av samma fackförbund som övrig personal. Därtill är strejkkassorna ofta enorma för dessa fackförbund och man kan strejka väldigt länge. Och personal kan flytta till en annan ort om bruket inte passar, alternativt pendla.

Då nyckelpersonalen inte är med i samma fackförbund som övrig personal blir det inte möjligt med en lockout av övrig personal. Annars borde förstås SAS lockoutat all sin personal som motåtgärd, och strejken hade inte kostat SAS lika mycket pengar.

Därtill är SAS så stort i Norden att det i princip inte finns något annat bolag som skulle göra en lockout som del av konflikten. De som finns och är stora tackar istället och tar emot kunderna.

SAS dominans gör också att strejken kan ses som systemhotande, då den drabbar för stor del av samhället.

Lösningen är enkel: Inför hårdare konkurrenslagar - det finns egentligen ingen anledning att flygbolag ska vara större än att de flyger en enda sträcka. Exempelvis med två flygplan som växelvis flyger fram och tillbaka Stockholm - Östersund.

Därmed får personalen fler arbetsgivare att välja mellan och kan använda det moderna sättet att få bättre lön, både personligt och för hela sektorn - att byta arbetsgivare. Vart ska SAS alla piloter ta vägen? Finns ingen arbetsgivare som kan svälja upp dem alla om de vill flyga nära hemmet.

Därmed blir inte heller en strejk mot en enskild arbetsgivare systemhotande.

Därmed finns det fler arbetsgivare som kan genomföra en lockout om en enskild arbetsgivare drabbas av en strejk. Fast huvudargumentet är att anställningsvillkoren hade varit bättre om det funnits konkurrens och alternativa arbetsgivare som personalen kunde bytt till.

SAS är på grund av sin geografiska dominans att jämföra med brukspatron på en bruksort på 1800-talet. Det finns ingenstans för arbetarna att ta vägen, inga konkurrerande arbetstillfällen. Om man nu inte vill emigrera till Amerikatt. Splitta således upp SAS i tiotals, kanske hundratals mindre bolag. Eller så får jätten glufs-glufs sluta klaga över att det blir dyrt med strejk då och då.

Någon proportionalitetsprincip behövs helt enkelt inte. Hävstången nyckelpersonal har kommer av att företagen blivit för stora och dominerande, vilket de till vardags är helt nöjda med.


således artikel Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag?

det är alla artiklar Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag? Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag? adressen https://allmaninf.blogspot.com/2019/04/proportionalitetsprincip-vid-strejk.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Proportionalitetsprincip vid strejk - begränsa storleken på företag?"

Skicka en kommentar