Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra

Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra
länk : Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra

Läs också


Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra

Detta inlägg är publicerat i samarbete med juridiskadokument.nu.

När du gifter dig får din partner automatiskt giftorätt i din egendom. Detta betyder att din partner har rätt till halva nettovärdet av all din egendom i en bodelning när ert äktenskap upphör. För den som lever på avkastningen av ägande, oftast eget företag, men också om man försörjer sig som trader, är det helt nödvändigt att skydda sina tillgångar. Egentligen gäller det för alla – har man ingen avsikt att skilja sig finns ingen anledning att inte upprätta ett äktenskapsförord och däri förordna att all egendom ska vara enskild.
Folk i största allmänhet och synnerhet.
Att upprätta ett äktenskapsförord i Sverige innebär att makarna avtalar om att all eller viss egendom ska vara vardera makens enskilda egendom och inte ingå i en bodelning dem emellan. Det är till och med så formaliserat att äktenskapsförordet måste skickas in till Skatteverket för registrering för att över huvud taget vara giltigt.

Den enskilda egendomen blir alltså undantagen från bodelningen, och den kan bestå av all egendom, inklusive all egendom som förvärvas i framtiden, all egendom man tog med sig in i äktenskapet, all egendom man får via gåva, arv och testamente, samt förstås avgränsningar där endast viss egendom omfattas eller bara den ene makens egendom utgör enskild egendom.

Samtidigt finns det egentligen ingen anledning till att inte upprätta ett äktenskapsförord och göra all egendom till enskild egendom. Ett äktenskapsförord påverkar ju inte arv utan man ärver fortfarande varandra vid dödsfall. Ska man ändå inte skiljas finns det ju inget att förlora på att upprätta ett äktenskapsförord. Snarare bör man väl vara väldigt skeptisk om motparten inte vill detta, det vill säga i praktiken planerar för en framtida skilsmässa.

Det finns några fällor att se upp med och att reglera i tid. Om den ena parten har ärvt egendom som enskild egendom och väljer att blanda ihop det med giftorättsgodset, vanligtvis den gemensamma bostaden, kan det uppstå problem tex i samband med en skilsmässa.

Det äkta paret köper en bostad för två miljoner. Makan har en miljon i ärvd enskild egendom, som används för att köpa 50% av bostaden. Maken finansierar sin del utan enskild egendom. Bostaden stiger sedan i pris till fyra miljoner när det blir skilsmässa och dags att sälja. 50% av bostaden är enskild egendom, så två miljoner tillfaller makan. Övriga 50% delas upp på tjugofem procentenheter till makan och 25 procentenheter till maken, det vill säga motsvarande en miljon kronor. Makan får alltså 75% av bostaden eller tre miljoner medan maken bara får tillbaka sin insats på en miljon. För att undvika dylika situationer kan man, i samband med köpet, reglera detta genom att göra bådas ägarandel till enskild egendom i ett äktenskapsförord. Då erhåller vardera make 50% vid en försäljning.

Vad man lätt kan missa är att det går att försörja sig på egendom. Ett eget företag är egendom som ger försörjning, men vid skilsmässa ska detta delas upp 50-50 och egenföretagaren riskerar bli av med hälften av sin inkomst. Den som istället studerat och byggt en karriär som anställd äger ingenting, och behöver inte dela med sig. Samma gäller om ena parten försörjer sig som trader, vilket en del bloggläsare gör.

Som företagare är det mer en regel än ett undantag att upprätta ett äktenskapsförord. Dels för att inte behöva tilldela den andre maken hälften av nettovärdet av företaget i en bodelning, men även för att den andre makens egendom ska vara skyddad. Om företaget skulle går dåligt och försätts i konkurs kan nämligen den andre makens egendom inte utmätas om den är enskild. Det kan således ligga i båda makarnas intresse att upprätta ett äktenskapsförord om en av makarna har företag.

Kunskap och utbildning räknas inte som egendom, och om en part i ett äktenskap t ex finansierar den andres studier genom att arbeta under studietiden, så får man ingenting tillbaka vid en skilsmässa. Samma gäller karriären, om denna sker som anställd. Den följer personen och är inte ett föremål för bodelning.

Däremot är företag egendom, men också immateriella rättigheter, t ex musik, konst eller litteratur, om man råkar vara musiker, konstnär eller författare ("konstnär"). Vid en bodelning ska alltså detta delas upp som vilken egendom som helst. Och med det försvinner hälften av företagarens eller konstnärens inkomster.

I vissa fall kanske det är ett mindre problem, t ex om man driver en enmans konsultfirma. Det är bara att starta en ny. Det innebär ändå merkostnader och det kan finnas befintliga avtal i den gamla firman, t ex befintliga uppdrag, ramavtal, offentliga upphandlingar, som inte går att flytta hur som helst.

Oavsett bör alltså den som försörjer sig på egendom - kapital, företag eller immateriella rättigheter - se till att ordna ett äktenskapsförord. Äktenskapsförord kan registreras i efterhand, och måste inte ingås före äktenskapet.

JuridiskaDokument.nu och Thorlund Juristbyrå erbjuder till en prisvärd peng äktenskapsförord, för 325:- till 395:- SEK, komplett med detaljerade instruktioner och telefonsupport vid frågor. Man har också alla andra dokument man kan tänka sig behöva, t ex bodelning, äktenskapsskillnad (skilsmässa), ömsesidiga testamenten, olika kontantinsats vid bostadsköp med mera. Och glöm inte framtidsfullmakten att hantera dina intressen om du på grund av olycka, sjukdom eller ålder inte kan göra det själv.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med juridiskadokument.nu. Texten är skriven av bloggskribenten.


således artikel Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra

det är alla artiklar Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra adressen https://allmaninf.blogspot.com/2019/05/aktenskapsforord-och-enskild-egendom.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Äktenskapsförord och enskild egendom nödvändig för traders och egna företagare - och alla andra"

Skicka en kommentar