Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7%

Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7% - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7%, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7%
länk : Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7%

Läs också


Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7%

Icke-inflationen skördar nya segrar i form av den tvingande, men utsålda, bilbesiktningen. Efter att ha besiktigat bilen kan jag konstatera att kedjan Besikta, tidigare delar av statliga Bilprovningen, höjt priserna med 7% på ett år. Totalt har priserna stigit 60% sedan den prispressande avregleringen.
Avregleringar och konkurrensutsatt marknad kan ge stora besparingar. Det förutsätter dock att konsumenten av varor och tjänster faktiskt har ett val att inte köpa varan eller tjänsten alls. I fallet bilbesiktning gäller inte detta, eftersom tjänsten är tvingande. Betalar man inte för besiktning av bilen, så får man inte köra med fordonet. Därmed fungerar inte marknaden.

En fungerande bilbesiktningsmarknad hade inneburit att man kunde avstå från att besikta. 

Sagt och gjort så höjs priserna med avregleringen av en tvingande tjänst. Enligt mina anteckningar kostade en besiktning 300:- SEK före avregleringen. Nu senast gick den på 479:- SEK, vilket är en höjning på 7% sedan förra årets 449:- SEK. Detta gäller firman Besikta, som tog över delar av den gamla statliga Bilprovningen.

Vi har en KPI-inflation på 1.9%. Lönehöjningarna för bilbesiktare är knappast uppe på 7%, utan snarare 4% utifrån tidigare genomsnittliga lönehöjningar inom företaget. Resultat efter finansnetto var 2015 drygt 20 MSEK, så man är knappast en förlustmaskin, även om man förvandlar det resultatet till en förlust när det är dags att betala bolagsskatten. 

Innan avregleringen kostade en besiktning 300:- SEK enligt mina anteckningar. Priserna har alltså stigit med 60% på några år. 

Lustigt nog är samtliga närmaste bilbesiktare Besikta för min del. Så mycket för avreglering. Man bytte bara namn från Bilprovningen till Besikta. Hittar dock på lite större avstånd Carspect, som likväl har 32% högre priser än innan den prispressande avregleringen - som skett under en period av icke-inflation.

Icke-inflationen fortsätter alltså att fira segrar.

Kom ihåg att en fungerande marknad har alltid alternativet att inte köpa varan eller tjänsten alls utan sanktion eller nackdelar för konsumenten (som körförbud). Men så går det när politiker ska leka avreglering.


således artikel Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7%

det är alla artiklar Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7% Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7% adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/06/icke-inflationen-besikta-hojde-priserna.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Icke-inflationen: Besikta höjde priserna med 7%"

Skicka en kommentar