Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes

Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes
länk : Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes

Läs också


Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes

I en blocköverskridande överenskommelse utan V och SD har riksdagspartierna kommit överens om att stärka svensk byråkrati för att mer garanterat kunna konstatera att gärningsmän var kända av Säpo vid terrordåd. Svenskarna ska kunna känna sig trygga i att myndigheterna hade koll på eventuella terrorister redan innan de begick terrordåd. Ett flertal utredare sökes nu till ett tiotal utredningar som kommer leverera kraftfulla dokument att sätta in i pärmar.

Det är ett radikalt dokument med kraftfulla åtgärder för att upprätta listor över terrorister som  MP, S, M, L, KD och C kommit överens om. Svenska folket ska aldrig mer behöva oroa sig över att myndigheten inte kände till gärningsmännen bakom terrorattentat, och dåden ska kunna spelas in ur fler kameravinklar så man i efterhand riktigt ordentligt kan reda ut vad som hände.

Svensk byråkrati ska mobiliseras, utredningar ska produceras och dokument ska sättas in i pärmar. Sverige och svenskarna kan vara trygga i utredarnas händer.

Till en början får MSB i uppdrag att samordna att kommunerna tar in den offentliga miljöns utformning i sina risk- och sårbarhetsanalyser (RSA:er). Det ska inte längre komma som en överraskning att man kan köra in med lastbilar på gågator och vems ansvaret är.
"I uppdraget ska ingå att kartlägga luckor i ansvar, samla och sprida kunskap samt ge nationell vägledning för skyddsåtgärder."
Sedan ska Säpo och Migrationsverket samarbeta så att man kan identifiera extremister, så de är kända av Säpo redan innan de begår terrordåd. Detta brister idag.
"En effektiv informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och Migrationsverket är avgörande för att identifiera personer i migrationsprocessen som kan utgöra ett säkerhetshot."
Det ska också tillsättas minst en (sannolikt två) utredningar om hur man kan hålla koll på identifierade extremister och terrorister i Sverige.
"En utredning ska därför tillsättas som ges i uppdrag att se över lagen om särskild utlänningskontroll. Det bör också utredas hur kontrollen av personer som bedömts utgöra säkerhetshot på ett rättssäkert sätt kan förstärkas, till exempel genom elektronisk övervakning som komplement till dagens verktyg."
Man ska också stärka förmågan att ha lokala och nationella lägesbilder över hur många extremister och potentiella terrorister det finns frigående i landet, så det inte kommer som en överraskning när dessa begår terrordåd inom eller utom rikets gränser (som aktuellt den prisbelönte journalisten i Paris nyss, som tidigare jobbat på uppdrag av Sveriges Radio, Dagens Industri och UNT). Terrorister som återvänder till Sverige från att ha folkmördat åt Daesh ska också få stärkt stöd om de vill sluta med terrorism.
"En permanent funktion för nationell samordning inrättas och ett stärkt stöd till avhoppare byggs upp. I det ingår ett kunskapsuppdrag samt rollen att utveckla insatser tillsammans med myndigheter, kommuner och det civila samhället. Arbetet stärks operativt genom konkret stöd från insatsteam till kommuner som har problem i individrelaterade ärenden.
Kommunerna ska få stöd i att ta fram lokala lägesbilder och handlingsplaner."
Man ska också också tillsätta utredningar om att inte ge statliga eller kommunala bidrag till extremistorganisationer. Och när man ändå gör det ska man minsann kunna kräva tillbaka pengarna.
"En utredning ser nu över demokrativillkor i statens stöd till trossamfunden. En ny utredning ska skyndsamt tillsättas för att se över hur ett förtydligat demokratikriterium kan införas för statlig bidragsgivning. Ett antal kriterier ställs upp för att förhindra att bidrag kan beviljas exempelvis till spridning av hat eller våldsbejakande budskap. En grundligare prövning krävs så att kriterierna får effekt. Även kommuner och andra offentliga bidragsgivare ska genomföra en grundligare prövning. Medel som utbetalas på felaktiga grunder ska utan undantag krävas tillbaka."
Sedan ska även polisen och kommunerna prata med varandra och dela med sig av identifierade terrorister och extremister, så respektives listor över dessa är de samma. De som idag bara är kända av kommunerna ska också blir kända av polisen, så känd av polisen kan bli ett omdöme när de begår terrorbrott. Men först, en utredning.
"En utredning ska därför tillsättas för att utreda och lämna förslag till förändringar av de regler om sekretess och informationsutbyte som gäller för bland annat Polismyndigheten och kommuner vid samverkan mot terrorism."
Säpo ska också få utökade möjligheter till signalspaning för att kunna upprätta mer korrekta listor över frigående terrorister och extremister. Denna information ska dock inte få användas i förundersökningar mot misstänkta, då det vore skämmigt att t ex sätta åt någon för förberedelse av terrorism, finansiering av terrorism (se nedan) eller medlemskap i terrororganisationer.
"Det bör därför göras en utredning av en ordning där Säkerhetspolisen kan ta emot underrättelser från signalspaning parallellt med en pågående förundersökning. Regelverket ska samtidigt tydliggöra att dessa underrättelser inte får användas i förundersökning. Utredningen ska inte syfta till att signalspaningens omfattning utökas, utan till att tillgången till underrättelseinformation säkerställs."
Man ska också stärka tillsynen i att hindra FRA från att avlyssna terrorister.
"Särskilt när det gäller de delar av myndigheternas verksamhet som inte kan redovisas öppet är det viktigt med en effektiv tillsyn och tydliga sanktioner. När en översyn görs ska det därför analyseras om nuvarande regler för tillsyn är tillräckliga. Det ska också analyseras om det finns tillräcklig kapacitet för den förhandsprövning som görs. Därutöver kommer utökade resurser för tillsyn att tillföras när ett nytt regelverk finns på plats."
Sedan ska det tillsättas en utredning om missbruk av andra resehandlingar än pass.
"En utredning ska därför skyndsamt undersöka omfattningen av missbruket och lämna förslag för att komma till rätta med problemet. Regeringen ska därefter återkomma till riksdagen gällande de eventuella åtgärder som behövs för en motsvarande skärpning av reglerna som den som har gjorts för pass."
Två utredningar ska tillsättas för att utreda hur terrordådet på Drottninggatan hanterades.
"Utöver uppdraget till MSB ges också en utredare i uppdrag att utvärdera Säpo:s hantering. Uppdraget ska beslutas i juni."
Sedan ska man säkerställa att polisen har kapacitet att hantera genomförda och pågående terrordåd. Alltså inte stoppa dem i förväg, utan att kunna hantera dem när de inträffat.
"Utöver de åtgärder som myndigheten själv har vidtagit har konstaterats att det finns ett behov av ytterligare resurser till det nationella insatskonceptet. De resurser som bedöms nödvändiga ska tillföras Polismyndigheten."
Kustbevakningen ska kunna stödja Polismyndigheten med transporter.
"I dag regleras detta endast genom överenskommelser mellan myndigheterna. Polismyndigheten och Kustbevakningen bör därför ges ett gemensamt uppdrag som ska syfta till att en reglering ska kunna tas fram innebärandes att KBV i vissa situationer ska stödja polisen med denna typ av transporter."
Polisen ska också enklare få tillgång till övervakningskameror, efter en utredning av detta. Därmed kommer man enklare kunna reda ut hur ett terrordåd begåtts.
"Polismyndigheten har efterfrågat att vid terroristattentat kunna få snabbare tillgång till information från de kameror som används vid betalstationer där trängselskatt tas ut. Regeringen avser att låta den utredare som ska se över de regler om sekretess och informationsutbyte som gäller för bland annat Polismyndigheten och kommuner även komma med förslag i denna fråga. Avsikten är att utredningen tillsätts i juni 2017."
Det ska också vara kriminellt att vara terrorist och stödja terrororganisationer på olika vis. En utredning är förstås svaret.
"Vissa former av samröre med en terroristorganisation omfattas emellertid inte av det straffrättsliga regelverket. En utredare har därför fått i uppdrag att utreda ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation och ska snabbt lämna förslag till en lagstiftning."
Straffskalorna för terrorism ska också ses över. I en utredning.
"Som ett led i en samlad översyn av den lagstiftningen har därför en utredare fått i uppdrag att särskilt ta ställning till behovet av förändringar i straffskalorna. Uppdraget redovisas 31 januari 2019."
Slutligen ska det tas fram en redogörelse för hur dåligt lagstiftningen mot finansieringen av terrorism fungerar.
"Ett myndighetsuppdrag ges med syftet att få en redogörelse för tillämpningen av den nuvarande lagstiftningen kring terrorismfinansieringen och en analys av behov för en ökad effektivitet."
Ni kan själva somna lugnt genom att läsa denna radikala och kraftfulla överenskommelse mellan blocken här.


således artikel Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes

det är alla artiklar Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/06/overenskommelse-svensk-byrakrati-mot.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Överenskommelse: Svensk byråkrati mot terrorism ska stärkas - utredare sökes"

Skicka en kommentar