Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige?

Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige? - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige?, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige?
länk : Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige?

Läs också


Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige?

Flera amerikanska stora detaljhandelskedjor har gått omkull de senaste veckorna, inklusive Toys 'R Us, vars konkurs är en av de största i amerikansk historia. I botten ligger detaljhandelns höga belåningsgrad sedan riskkapitalister tagit över och belånat kassaflödena. Liknande utveckling finns även i Sverige och Norden och frågan blir om detaljhandelskedjedöden kommer sprida sig även till Sverige?
Times Square. Arkivbild. Alla butiker på bilden finns inte nödvändigtvis kvar.
Flera stora amerikanska detaljhandelskedjor har gått omkull nyligen. Toys 'R Us är kanske det som har högst igenkänningsfaktor för svenskar, även om den svenska butikslicensen inte drabbas. Den konkursen ska vara en av de största i amerikansk historia.

Andra konkurser är blingkedjan Claire´s, och även livsmedelskedjor (dagligvaruhandel i kontrast mot detaljhandel) som Winn-Dixie och Tops Friendly Market ska gått omkull. Det senare är rätt spektakulärt, då inköp av mat inte direkt är speciellt känsligt alls. 

Bloomberg anger att hela 6 800 detaljhandelsbutiker stängs i USA, medan endast 3 000 öppnas. Detta är oräknat dagligvaruhandeln.

Så vad ligger bakom detta? Det handlar nämligen inte om konkurrens från onlinehandeln.

I grunden handlar det om skuldsättning och är en konsekvens av stigande räntor och oförmåga att förnya finansieringen när skulderna löper ut. Orsaken till att i grunden lönsamma butikskedjor belånat sig är riskkapitalister. Dessa har det senaste decenniet köpt på sig lönsamma kedjor med goda kassaflöden, men låg belåning, och belånat dessa. Kassaflöden har använts för att ta upp skulder och dela ut de lånade pengarna till riskkapitalisterna. En form av bolagsplundring.

När nu räntorna stiger når man vägs ände och konkurserna är ett faktum. Detta kommer förstås drabba amerikansk ekonomi och kan antagligen också ses som ett utfall av att konjunkturcykeln toppar med högre räntor som följd.


För svensk del är det kortsiktigt intressant i vilken utsträckning detaljhandelsdöden även kommer drabba Sverige. För riskkapitalet har även köpt upp kedjor med goda kassaflöden här, i den mån det dessutom inte handlar om internationella kedjors filialer i Sverige. Så vi får se när och om detaljhandelsdöden kommer på allvar även hit.

Vi har vikande konjunktur och en snabbt växande onlinehandel i Sverige, som ändå är mer digitaliserat än USA. Vilka butikskedjor har köpts upp av riskkapital och belånats i Sverige? Samtidigt har inte räntorna stuckit iväg på samma sätt i Sverige som i USA, men upplåningen för kedjorna sker internationellt. Avgörande blir när löptiderna för befintliga lån löper ut.

Skuldbubblan lever i allra högsta grad och att låna sig ur finanskrisen var bara att skjuta upp problemen. De har nu börjat komma ikapp detaljhandeln i USA och enligt Bloomberg har detta bara börjat.


således artikel Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige?

det är alla artiklar Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige? Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige? adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/03/kommer-detaljhandelskedjedoden-aven.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Kommer detaljhandelskedjedöden även till Sverige?"

Skicka en kommentar