MÖP-måndag: Flygstridsledare

MÖP-måndag: Flygstridsledare - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln MÖP-måndag: Flygstridsledare, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : MÖP-måndag: Flygstridsledare
länk : MÖP-måndag: Flygstridsledare

Läs också


MÖP-måndag: Flygstridsledare

Medan försvarsdebatt och försvarspolitik ofta fokuserar på saker som smäller eller låter väldigt mycket, så är exempelvis luftstrid svår att utföra i blindo. Därför finns det stridspiloternas guider i stridens kaos, flygstridsledarna. Försvarsmakten har gjort en film som visar dessas verksamhet.
När jag 2013 var på studiebesök på Såtenäs fick jag bland annat hälsa på hos Blueshark, eller Såtenäs mobila stridsledningscentral. I princip motsvarande de mer kända Grizzly och Cobra i sina bergrum, men åtminstone i teorin fullt mobil och utgruppbar i fält. Utrustning och fordon för detta finns eventuellt fortfarande och kan omgrupperas till en plats helt okänd för en angripare och därifrån utföra sitt arbete.

Idag är en flygstridsledares arbetsplats en serie datorskärmar och tillhörande datorer och som sådan fullt mobil, så länge man kan kopplas upp mot Försvarsmaktens telekommunikationer via FTN och FMIP eller motsvarande tjänster.

Motsvarande arbetsplatser finns också ombord på de kvarvarande flygande stridsledningscentralerna ASC890, eller det som media börjat kalla Asken, eller Skibox som callsign utifrån utseendet på flygplanen.

Jag fick förstås inte fotografera inne i Blueshark och mestadels är skärmarna på filmen ur fokus, även om det finns konkreta skarpare sekvenser. Dra upp filmen till fullskärm och välj högsta HD-upplösning.

På Blueshark träffade jag också en flygstridsledartrainee, som läst Midvintermörker, där dessas roll till viss del framgick, och därefter sökte sig till just detta inom Försvarsmakten.

Förhoppningsvis söker sig fler till denna viktiga tjänst, men jag bedömer att få klarar av informationsöverlastningen och simultankapaciteten som behövs för att destillera ner informationen till något som på millisekunder kan agera beslutsunderlag för Sveriges stridspiloter.

Filmsekvenserna är från den nyss avslutade ACE-övningen.


således artikel MÖP-måndag: Flygstridsledare

det är alla artiklar MÖP-måndag: Flygstridsledare Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln MÖP-måndag: Flygstridsledare adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/06/mop-mandag-flygstridsledare.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "MÖP-måndag: Flygstridsledare"

Skicka en kommentar