Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset

Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset
länk : Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset

Läs också


Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset

I förmiddags höll jag en kort föreläsning på Bostadsdagen i Göteborg, som fokuserade på de demografiska utmaningarna för Stor-Göteborg. En slutsats utifrån efterföljande mingeldiskussioner i pausen är att bostadsutvecklarna just nu är rådjur med uppspärrade ögon, stirrandes rakt in i den snabbt annalkande lastbilens strålkastare.
Bostadsutveckling i Göteborgsområdet.
Finansmannen Joachim Kuylenstierna varnade igår i DI för att kanske alla utom tio(eller var det fyra - låst artikel?) av 300 bostadsutvecklare i Stockholm står inför konkurs nästa år. På Bostadsdagen fick jag snarare höra att det bara finns 160 bostadsutvecklare i Stockholmsområdet, men principen kvarstår antagligen.

Och problemen har bara börjat än så länge. Överlag verkar bostadsutvecklarna vara helt förskrämda av den snabba vändningen i marknaden och verkar helt ha missat att toppen på överutbudet ännu inte varit. Det kommer tvärt om bli mycket värre när upp till dubbelt så många nya lägenheter kommer ut på marknaden mot idag, och det kan gå snabbt utför när utvecklarna inte får sålt lägenheter. Att pausa projekt är inte gratis, utan binder upp stora mängder kapital och eventuell kreditfinansiering förutsätter också att man faktiskt färdigställer projekten.

Men vi får väl se hur det ser ut.

I Uppsalaområdet ska det vara tvärstopp för de tekniska konsultfirmorna, som ÅF eller Sweco, och projekteringen av nya bostadsprojekt ska ha tvärstannat. Men ändå kommer utbudet de närmaste två åren att dubblas bara genom pågående projekt.

Det blir alltså inte bara primäreffekter för bostadsutvecklarna, inklusve de av dessa som hittas på börsen, utan sekundäreffekter på konsultfirmorna kan redan börjat märkas. Sedan kommer sekundäreffekter för hantverkarna. Och i konkursernas spår sekundäreffekter för de som lånat ut pengarna.

Under krisen 2008 återinfördes ROT-avdraget för att rädda hantverkarna, och har inte avskaffats sedan dess, även om det trappades ner nyligen. 2008 kunde man både sänka räntan och införa ROT-avdrag. Vad ska vi göra den här vändan, tro? Och nu är situationen potentiellt mycket värre.

Generellt präglades Bostadsdagen av förnekelse eller förhandling (=bortförklaringar). Att läget kan vara riktigt, riktigt illa, verkar få riktigt greppa. Och visst, kanske var det bara falskt alarm ...

Men likheterna med 1990-91 är väldigt många. Fast den gången kanske man kunde lämna bostaden vid påtvingad flytt pga personliga orsaker  med 100 000 kronor som blancolån att betala av på tio år. Den här gången kan restskulderna handla om miljontals kronor.

Dock ska man vara tydlig med att det är fastighetsbranschen som tar första smällen, och då är det bostadsutvecklarna som står längst fram och stirrar rakt in i den anrusande lastbilens strålkastare.

Återkommer antagligen i morgon med ett inlägg med graferna från min lilla presentation.


således artikel Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset

det är alla artiklar Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/bostadsutvecklarna-radjur-i.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Bostadsutvecklarna - rådjur i strålkastarljuset"

Skicka en kommentar