Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna

Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna
länk : Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna

Läs också


Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna

Svenskt jordbruk producerar tillräckligt med kalorier för att kunna försörja hela Sverige, inklusive med högvärdig protein från animalier (kött, mjölk och ägg). Vår egentliga sårbarhet när det gäller livsmedelssäkerhet handlar om logistik och främst importen av drivmedel till jordbruk och transporter. Den svenska marinens förmåga att skydda främst oljetransporterna och farlederna blir därmed avgörande för svensk livsmedelsförsörjning vid krig och flottan behöver alltså expanderas kraftfullt.
HMS Carlskrona.
En vanlig missuppfattning är att Sveriges jordbruk inte kan försörja svenska folket, eftersom vi pengamässigt är importerar av livsmedel. Denna handlar i mycket om lyxprodukter och överkonsumtion av billigt kött, samt lyxen att ha färsk frukt och grönsaker året runt oavsett årstid, samtidigt som vi exporterar kalorier i form av t ex spannmål och torrmjölk.

Normalt behöver en vuxen människa 2000 - 2500 kalorier (kcal) om dagen, barn kan behöva mindre och tunga arbeten kan kräva mer.

Enbart svensk produktion av mänsklig ätbara vegetabilier överstiger 5000 kalorier per person i landet och dygn, dvs kalorimässigt skulle vi kunna med helt vegetarisk kost försörja dubbla landets befolkning. Detta är oräknat kalorier ifrån inhemsk frukt- och grönsaksproduktion, som är ganska marginell, och oräknat kalorier från grovfoderomvandling, dvs kors och fårs ätande av gräs (ensilage, hö och bete) och tillhörande produktion av kött och mjölk.
 
En del av denna vegetabilieproduktion kan utan problem gå till de djur som konkurrerar om mänsklig föda, dvs gris och höns. Vi kan alltså producera 2500 kalorier vegetarisk mat per person i landet, och övriga 2500 kalorier går till gris- och hönsfoder, som ger oss fläskkött, ägg och kyckling.

Kosthållningen skulle behöva ändras något, men vi skulle inte svälta ihjäl i Sverige ens med noll import av livsmedel. Problemet är istället importen av insatsråvarorna för jordbruket och den tillhörande logistiken. Största problemet är olja och dess raffinerade bränslen, men även visst utsäde och konstgödsel importeras. 

Dock sker mycket import av både konstgödsel och olja från Norge, iaf tillräckligt för att hålla livsmedelsapparaten igång. En del av detta går via väg och järnväg, men oljan går uteslutande till sjöss till Västkustens raffinaderier. Därifrån går kustnära bränsletransporter till bränsledepåerna runt landet, varifrån bränslet distribueras ut till slutkunderna via tankbil eller tåg (t ex får Arlanda flygplats sitt bränsle via tåg från depån i Gävle hamn).

Avgörande för att denna bränslelogistik ska fungera i händelse av krig är svenska marinen och flottan. Farleder måste kunna skyddas, mot t ex minering, ubåt och luft- eller ytstridsangrepp. Svenska flottan är alldeles för underdimensionerad för detta.

Just oljan är helt beroende av sjöfarten, då alla bränsledepåer, inklusive t ex Västerås, förses med bränsle via fartyg. Konstgödsel kan vi säkerligen importera från Norge landvägen och många andra insatsvaror kan gå över Öresundsbron så länge den är intakt. Men flottan och speciellt skyddet av Västkusten måste prioriteras om vi ska ha en totalförsvarsförmåga värd namnet. Det är bara flottan som kan röja minor.

I övrigt så kommer företag och företagare fortsätta sitt värv även vid kris - alternativet är konkurs när verksamheten stoppar  och skulder inte kan betalas. Det finns en övertro på att allt måste vara statlig beredskap. De som behärskar logistiken och livsmedelsproduktionen till vardags är de som är absolut bäst lämpade att även hantera den vid kris, istället för i praktiken oerfaren statlig personal. I Sverige finns det tillräckligt med livsmedelsråvaror för att försörja hela landet, det handlar bara om att upprätthålla fungerande logistik. Statliga lager behövs inte annat än för statens uppgifter som rättsväsende och försvar, men statligt skydd av logistikkedjorna måste till.


således artikel Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna

det är alla artiklar Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/03/svenskt-jordbruk-kan-forsorja-hela.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna"

Skicka en kommentar