titel : Fortsatta fel om svensk självförsörjning
länk : Fortsatta fel om svensk självförsörjning
Fortsatta fel om svensk självförsörjning
Sverige är ekonomiskt nettoimportörer av mat, vilket framhålls som ett beredskapsproblem av några yngre inom LRF. Det är dock en inte helt rättvisande bild, då det ur beredskapsperspektiv handlar om kalorier och näringsämnen och inte ekonomi. I själva verket är vi kalori- och näringsmässigt betydligt mer självförsörjande än vi är det ekonomiskt. Stora problemet är istället att upprätthålla fungerande logistik- och förädlingskedjor och bränsle till dessa och jordbruket.![]() |
Det är inte så mörkt som en del vill göra gällande. |
En ökad självförsörjningsgrad för svensk del är alltid positivt, men debatten gynnas inte av att man blandar äpplen och päron. LRF-medlemmar skriver i en debattartikel hos Aftonbladet att Sverige är beroende av import av livsmedel, ekonomiskt.
"I dag har Sverige bara en livsmedelsförsörjning på 50 procent, sett till värdet av all den mat vi 10,1 miljoner svenskar äter. På 1980-talet var siffran 75 procent, enligt LRF:s beräkningar på underlag från Statistiska centralbyrån och Jordbruksverket."
Detta är korrekt, men handlar alltså om det ekonomiska värdet. Import av dyrt kaffe och kakao, dyra franska ostar, lufttorkad skinka etc, medan vi i själva verket exporterar exempelvis billigt spannmål.
Kalori- och näringsmässigt står det inte alls så illa till som endast 50%. Däremot är logistikkedjorna och jordbruket till i princip 100% beroende av importerade fossila bränslen. Någon större risk för total blockad av oljeimport till Sverige finns dock ej, då vi har en landgräns mot Norge. Det skulle möjligen vara om Norges oljeproduktion helt slås ut i ett angrepp.
Samtidigt finns det en lång rad andra insatsråvaror vi importerar, t ex konstkvävegödsel (också från Norge), utsäde mm. Plus reservdelar och förbrukningsvaror.
Logistikkedjorna är problemet, men också förädlingen av livsmedel. Det går dock att sluta sälja högförädlade livsmedel och leverera lågförädlat till butiker och kund. Hushållen får steka pannkakorna själva.
Det finns också en slags centralistisk socialistisk övertro på behovet av statliga lager. Men vi får inte bättre livsmedelsberedskap bara för att staten sitter på lagren. Idag är lagren distribuerade hos bönder, förädlare och distributörer. Hela Sveriges livsmedelsproduktion finns kvar inom landet, inklusive hela vinterns grovfoder och sommarens bete för omvandling till mjölk och kött via sk tamdjur, som exempelvis kor, grisar och höns. Dock kan det bli problem med förädlingen av främst spannmål till djurfoder, men höns och gris kan faktiskt äta oförädlat spannmål i form av helkorn.
Även om siffrorna har några år på nacken och man förenklat bara räknar i ton, så producerades det enligt bloggrannen Flute 10.2 miljoner ton livsmedel i Sverige och importeras 2.2 miljoner ton.
Givet att detta rakt av överensstämmer med kaloriinnehåll (vilket är ett rimligt antagande) är Sveriges själförsörjningsgrad 83% (10.2/(10.2+2.2)). Alltså har vi redan uppnått LRF-debattartikelns önskade 80%. Ur beredskapsperspektiv kalorier man ska titta på och inte den ekonomiska importen av dyra lyxprodukter.
Kalori- och näringsmässigt står det inte alls så illa till som endast 50%. Däremot är logistikkedjorna och jordbruket till i princip 100% beroende av importerade fossila bränslen. Någon större risk för total blockad av oljeimport till Sverige finns dock ej, då vi har en landgräns mot Norge. Det skulle möjligen vara om Norges oljeproduktion helt slås ut i ett angrepp.
Samtidigt finns det en lång rad andra insatsråvaror vi importerar, t ex konstkvävegödsel (också från Norge), utsäde mm. Plus reservdelar och förbrukningsvaror.
Logistikkedjorna är problemet, men också förädlingen av livsmedel. Det går dock att sluta sälja högförädlade livsmedel och leverera lågförädlat till butiker och kund. Hushållen får steka pannkakorna själva.
Det finns också en slags centralistisk socialistisk övertro på behovet av statliga lager. Men vi får inte bättre livsmedelsberedskap bara för att staten sitter på lagren. Idag är lagren distribuerade hos bönder, förädlare och distributörer. Hela Sveriges livsmedelsproduktion finns kvar inom landet, inklusive hela vinterns grovfoder och sommarens bete för omvandling till mjölk och kött via sk tamdjur, som exempelvis kor, grisar och höns. Dock kan det bli problem med förädlingen av främst spannmål till djurfoder, men höns och gris kan faktiskt äta oförädlat spannmål i form av helkorn.
Även om siffrorna har några år på nacken och man förenklat bara räknar i ton, så producerades det enligt bloggrannen Flute 10.2 miljoner ton livsmedel i Sverige och importeras 2.2 miljoner ton.
Givet att detta rakt av överensstämmer med kaloriinnehåll (vilket är ett rimligt antagande) är Sveriges själförsörjningsgrad 83% (10.2/(10.2+2.2)). Alltså har vi redan uppnått LRF-debattartikelns önskade 80%. Ur beredskapsperspektiv kalorier man ska titta på och inte den ekonomiska importen av dyra lyxprodukter.
Jag hänvisar i övrigt till tidigare blogginlägg i frågan.
Ju mer jag lärt mig och läst på kring svensk krisberedskap desto bättre anser jag att den är - det är bara det att beredskapen finns i privat regi istället för i socialistiska skattefinansierade centralförråd. Bara för att det blir krig kommer inte svenska bönder vägra tömma sina silos, där årets skörd finns lagrad. (10-?)Tusentals företag kommer fortsätta sitt arbete med att leverera mat - alternativet är att de går under, och företag vill överleva.
Därmed är inte sagt att inte beredskap kan förbättras. Men vi kommer aldrig vara självförsörjande på kaffe och kakao.
Ju mer jag lärt mig och läst på kring svensk krisberedskap desto bättre anser jag att den är - det är bara det att beredskapen finns i privat regi istället för i socialistiska skattefinansierade centralförråd. Bara för att det blir krig kommer inte svenska bönder vägra tömma sina silos, där årets skörd finns lagrad. (10-?)Tusentals företag kommer fortsätta sitt arbete med att leverera mat - alternativet är att de går under, och företag vill överleva.
Därmed är inte sagt att inte beredskap kan förbättras. Men vi kommer aldrig vara självförsörjande på kaffe och kakao.
således artikel Fortsatta fel om svensk självförsörjning
det är alla artiklar Fortsatta fel om svensk självförsörjning Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Fortsatta fel om svensk självförsörjning adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/05/fortsatta-fel-om-svensk-sjalvforsorjning.html
0 Response to "Fortsatta fel om svensk självförsörjning"
Skicka en kommentar