titel : Allt färre lågutbildade får barn
länk : Allt färre lågutbildade får barn
Allt färre lågutbildade får barn
I en artikel titulerat Färre män blir pappor framkommer det i själva verket att allt färre lågutbildade får barn - såväl kvinnor som män. Fast en sådan rubrik gör ju inte en artikel till en klickmagnet hos kränkta män.Insert generic picture på folk. |
1991 var ca 10% av 45-åriga kvinnor med endast grundskoleutbildning barnlösa, mot 23% av männen idag är samma siffror 18% för kvinnorna och 29% för männen. I själva verket har barnlösa lågutbildade kvinnor ökat snabbare både i absoluta och relativa tal än när det gäller män. För kvinnor är ökningen 80% eller åtta procentenheter, mot 26% eller sex procentenheter för männen. (siffror avlästa visuellt ur grafen i Forskning & Framstegs artikel)
Samtidigt har barnlösheten minskat i gruppen högskoleutbildade sedan 2007 för männen och 1998 för kvinnorna. För högutbildade kvinnor är nu barnlösheten rent av lägre än 1991.
Artikeln fokuserar dock på männen, men det handlar alltså om att barnlöshet generellt ökat, och lågutbildade med tillhörande lägre inkomster generellt oftare blir barnlösa.
Forskning & Framstegs artikel fokuserar annars på männen. Det blir väl mer delningar i sociala medier på det viset då kränktometern hos män här väldigt hög, särskilt om man tar åt sig.
Lite siffror, allt avser 45 års ålder där barnalstrandet generellt anses vara förbi.
Totalt är det 22% av 45-åriga män som är barnlösa mot 13% av kvinnorna.
Bland låg inkomst var på 70-talet 28% av männen barnlösa. 2010 var det 41%. Ej att blanda ihop med endast gymnasieutbildning alltså.
En förklaring till skillnader i statistiken mellan könen beror på att män fortfarande är äldre än kvinnor när de får barn. Frågan är hur det hade sett ut om man jämförde 45-åriga kvinnor med exempelvis 48-åriga män?
Då allt färre är lågutbildade verkar det som att gruppen barnafödande helt enkelt flyttats. Kvar i gruppen lågutbildade med endast grundskola finns kanske allt fler med stora personliga utmaningar, som samhället blivit allt sämre på att hjälpa dem med?
Rekommendationen för den som vill skaffa barn är alltså att klippa sig, skaffa en utbildning och skaffa sig ett jobb. Oavsett om du är man eller kvinna.
Notera dock att rapporten avser 45-åringar. Det säger alltså något om hur det har sett ut de senaste kanske 20 åren, och inget om hur det ser ut med barnafödandet idag.
Notera dock att rapporten avser 45-åringar. Det säger alltså något om hur det har sett ut de senaste kanske 20 åren, och inget om hur det ser ut med barnafödandet idag.
I sig positivt - det gör att samhället inte i samma utsträckning behöver hjälpa ekonomiskt utsatta barn som annars. Kanske kan siffrorna vara ett argument för att t ex avskaffa barnbidraget och ersätta det med ett behovsprövat bidrag. Eller ännu bättre för barnafödandet och miljön - avskaffa det helt - för utsatta barn finns socialens stöd.
Om det nu är så att allt färre med låga inkomster skaffar barn - varför ska medelklassen få barnbidrag? Pengar de inte behöver om de har råd med utlandssemester och iPhones till hela familjen.
Eller vad säger alla incels bland läsarna?
Pga kommande länkskatt inte en länk till Forskning & Framstegs artikel: fof.se/tidning/2018/8/artikel/farre-man-blir-pappor
således artikel Allt färre lågutbildade får barn
det är alla artiklar Allt färre lågutbildade får barn Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Allt färre lågutbildade får barn adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/10/allt-farre-lagutbildade-far-barn.html
0 Response to "Allt färre lågutbildade får barn"
Skicka en kommentar