Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur?

Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur? - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur?, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur?
länk : Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur?

Läs också


Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur?

Sovakoncernens konkurser i huvudbolagets kvarvarande sju egna butiker är en möjlig intressant studie kring butiksdöden. Handlar det om konjunkturen, bostadsbubblans och bostadsbankomatens nedstängning eller om konkurrens från e-handel? Kedjans hälsosammare butiker lever vidare via lite internaffärer inom koncernen.
Två arktiska utforskare vid en säng av okänt märke på stomme, ram och bäddmadrass i Nordenskiöldrummet på Bjertorps slott.
Sova säljer mer exklusiva sängar, ni vet ju hur man spenderar en tredjedel av livet i sängen, och borde inte sängen alltså få kosta lite grann, har ni kollat in våra bäddmadrasser för 10 000:-? Varumärken är t ex Jensen, Tempur, Hästens, Carpe Diem mfl. Inga egna exklusiva märken, utan produkter man kan köpa även hos andra butiker.

Sängar har också en tendens att vara rätt stora och i synnerhet själva madrassen - inte bäddmadrassen - är med sina minst 80x200 cm i princip omöjliga att själv transportera i normal personbil - åtminstone med bakluckan stängd. Med släp går det förstås, dock inte så enkelt för dubbelmadrasser, som oftast med sina 160-180 cm är bredare än ett vanligt öppet släp. Det betyder att man ofta vill ha hemleverans.

Med önskemål om hemleverans kan man lika gärna köpa sängen på nätet via e-handel, då man ändå inte tar med den hem från butiken själv. Dock vill man förstås provligga det man ska spendera en tredjedel av sitt liv i.

Här finns således en risk att Sovas butiker blir showrooms där kunderna sedan köper varan online via billigaste leverantören. Sova har dock en prisgaranti som också gäller svensk e-handel, dvs de matchar mellanskillnaden om du hittar sängen billigare någon annanstans i Sverige. Detta gör att man nog kan utesluta e-handelskonkurrens som orsak till butikskonkurserna. Snarare handlar det i så fall om att handeln flyttar helt över till nätet och behovet av showrooms minskar. Säng som säng.

En annan fråga är konjunkturen. Julhandeln 2018 floppade för första gången på länge och frågan är om hushållen håller hårdare i slantarna? Utifrån konjunkturbarometern är inte hushållen direkt muntra just nu. Och man kan alltså välja att sova några år till i den där sängen. Eller kanske bara byta bäddmadrassen, som börjar bli lite väl insovd, även om man roterar respektive vänder på den en gång i kvartalet. En ny säng kanske känns skönare att sova i, mer anpassad till aktuell personvikt, men tillför inte något nytt egentligen värt pengarna. I synnerhet inte värt de prisnivåer som gäller på Sova.

Slutligen har vi bostadsbankomaten. Förr kunde man alltid låna lite till när man flyttade och köpa den där Hästenssängen för 294 800:- SEK (inget skämt). Idag gör amorteringskrav att man även måste betala av på sängen, och när bostadspriserna inte längre stiger fungerar det inte heller att höja belåningen på den befintliga bostaden. Det tar också längre tid att flytta, dels pga rekommendationen att först sälja innan man köper, och även pga att det mer är köparens marknad. Detta bör minska köpandet av sängar. Därtill faller antalet förstagångsboende, och inköp av en första säng, i den mån man inte flyttar med den från föräldrarna, bör också vara sjunkande i denna grupp.

Hur ser då siffrorna för Sova-koncernen ut? Kan vi se något facit där?

Sovakoncernen har brutet räkenskapsår med bokslut i april, vilket gör att siffror för 2018 redan finns. Man gjorde en rekonstruktion så sent som 2017, och Tempur gick in som delägare.

Omsättningen har fortsatt att öka, men undantaget 2016 har man redovisat negativt rörelseresultat. På sista raden gjorde man dock ett positivt resultat 2018. Men rörelseresultatet exploderade nedåt 2018, från -10 MSEK 2017 till - 157 MSEK 2018.

Koncernen verkar dock relativt skuldfri, endast kortfristiga skulder, vilka oftast är omsättningsrelaterade - moms ännu ej betald vid bokslutet, fakturor ännu ej betalda vid bokslutet etc. Långfristiga skulder var noll, antagligen ett resultat av konkursskyddet (rekonstruktion). Antalet anställda var 216, ner från 224 2017, men upp från 189 2016.

Sovas eget e-handelsbolag (?) Sova E-Commerce har linjärt stigande omsättning men omsatte blott 5.2 MSEK 2018, upp från 4.5 MSEK 2017, men visade rörelsevinst på 1 MSEK. I förhållande till koncernen är omsättningen försvinnande liten. Det kan dock vara en bokföringsmässigt bolag där specifika e-handelskostnader bokförs och tas, t ex systemutveckling och drift av servrar, medan försäljningen sker från huvudbolaget Sova AB, och säger kanske inget annat än att e-handeln är stigande. På samma sätt har Sova-koncernen ett Sova Logistics, som man får förmoda har hand om transporterna. Logistikbolaget har haft en ganska jämnt omsättning, och visade ett resultat på 15 MSEK. Med endast 7 anställda på 367 MSEK i omsättning får man dock förmoda att underleverantörer används för själva utförandet, och att det även här handlar om ett bokföringsmässigt bolag, som kanske har lagerlokaler och eventuellt även egna fordon (ägda eller leasade).

Moderbolaget i koncernen ägs i sin tur av Peanda, som gjorde ett positivt resultat på 42 MSEK 2018, men ärver dotterbolagens negativa rörelseresultat. Inte heller här hittas några långfristiga skulder att tala om.

Sova hade åtta butiker i Stor-Stockholm, tre i Stor-Göteborg och en i Malmö, samt fjorton ytterligare butiker. Sova AB har en ansökan hos Kronofogden mot sig. Vad det egentligen rör sig om för konkurser är oklart, då det inte finns några kursade bolag i koncernen. Tidigare har det sagts att de sju som skulle stängas var Borås, Gävle, Karlstad, Norrköping, Skövde, Uddevalla och Uppsala. I princip allt utanför storstadsområdena, undantaget Halmstad, Helsingborg, Örebro och Västerås. Fem butiker skulle bli franchisebutiker. Sex butiker skulle säljas till koncernens nya retailbolag. Sova Stockholm Retail AB. Enligt Expressen har dock alla övriga butiker flyttats till Retail-bolaget. Därmed har själva tidigare huvudbolaget Sova AB satts i konkurs, medan hälsosammare butiker flyttats över i ett nytt bolag.

Konjunktur eller bostadsbankomatens upphörande bör vara främsta anledningen till rörelseresultatet, inte e-handeln, men det aktuella löäget kan också handla om en valutasmäll på importerade sängar (t ex Jensen eller Tempur) om man inte valutasäkrat när kronan nu fallit hårt. Att det inte gick att bli av med lagret i de nedlagda butikerna ens på utförsäljning talar för att det är konjunkturproblem.

I övrigt är det intressant med krumbukterna för att kunna sätta delar av verksamheten i konkurs. Något för leverantörer att ta till sig när det börjar flyttas butiker eller delar av verksamheter till nya bolag. Frågan är dock om det är det gamla eller nya bolaget man ska sätta i konkurs?

Själva har vi en sängstomme från IKEA, sängram från Jensen (kostar idag ca 10000:- styck) och bäddmadrass från Jensen. Dessa har ett antal år på nacken, men tanken att byta ut dem har inte slagit mig, någonsin. I gäststugan finns bland annat en gammal 105-sängstomme från 70-talet, som fortfarande fungerar utmärkt över 40 år senare. Å andra sidan kanske kvaliteten var bättre på den tiden?

SvD har idag en artikel (ska förstås inte länka pga EU:s kommande copyrightdirektiv, då detta är en kommersiell blogg och som sådan ska betala länkskatt). Man sammanställer den aktuella butiksdöden, dock inte Sovabutikerna, och konstaterar att t ex Hobbex stänger alla sina butiker. MQ, Lindex, JC, Wesc och till och med KappAhl har mer eller mindre stora problem, liksom Åhlens och NK. Marc O'Polo, Boomerang Toys 'R Us/BR är borta.


således artikel Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur?

det är alla artiklar Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur? Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur? adressen https://allmaninf.blogspot.com/2019/03/sova-butikernas-konkurs-e-handel.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Sova-butikernas konkurs - e-handel, bostadsbubblan eller konjunktur?"

Skicka en kommentar