Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år

Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år
länk : Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år

Läs också


Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år

Danske Bank konstaterar att 10% boprisfall kan leda till en så kraftig inbromsning av nybyggandet att deras BNP-prognos för svensk tillväxt 2018 kan gå från 2.0% till 0.0%. Detta då nybyggnationen kan falla med 40% vid ett sådant prisras.
Nybyggnation vid Backaplan i Göteborg.
Danske Banks chefsekonom Michael Grahn säger enligt Sveriges Radio att 10% boprisfall kan minska nybyggandet med 30-40%, vilket i sin tur sänker svensk BNP-prognos för 2018 från två procent till noll procent. Detta enbart på grund av nybyggandet, och oräknat spridningseffekter.
"Vi har kommit fram till att det som verkar vara en rimlig respons i byggandet – det är att det går ned med 30-40 procent. Någonstans i det häradet kan man nog räkna med vid ett tioprocentigt boprisfall. [...] Och skulle vi i stället låta den lilla uppgång i bostadsbyggande som vi räknade med ersättas av ett fall på 40 procent – då går vår BNP ned från två procent till noll. Och då har vi inte alls räknat med att det här kan få olika typer av spridningseffekter, utan det är enbart en ren beräkning på vad effekten blir av att bostadsbyggandet går ned till en helt annan nivå."
Grahn konstaterar att man är nere i åtta procents boprisfall redan, utifrån annonserna, och snart alltså är vid tio procent.

Så redan valåret 2018 kan svensk ekonomi vara inne i en lågkonjunktur på grund av bostadsprisernas utveckling, rent av recession, om man får spridningseffekter bortom enbart bostadsmarknaden. 

Nu har inte Danske Bank ännu reviderat sin prognos. Fast man kan nog säga att de sticker ut hakan lite grann här.

Svensk ekonomi har drivits av hushållens skuldbubbla och tillhörande bostadsbubbla. Om den slutar pumpas upp och istället börjar pysa ut, så går förstås hela Sveriges ekonomi också den riktningen. Valrörelsen kan bli intressant, men kommer väl bara ägnas åt pajkastning kring vems fel det är - för svenska folket väljer politiker utifrån vem som har minst fel och inte utifrån vem som föreslår en fungerande lösning.


således artikel Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år

det är alla artiklar Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/danske-bank-10-boprisfall-sanker-svensk.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Danske Bank: 10% boprisfall sänker svensk BNP-tillväxt till 0% nästa år"

Skicka en kommentar