Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt

Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt
länk : Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt

Läs också


Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt

Hemnets månadsstatistik för mars visar på att det för månaden alltjämst är rekordmånga bostadsrätter till salu i Sverige. Detta trots att allt färre nya objekt läggs ut till salu, så det tar allt längre tid innan man lyckas sälja en lägenhet. Skillnaderna är dock stora över landet och i Stockholm är nu utbudet normalt, samtidigt som färre än normalt objekt tillkommer. Utbudet av villor är alltjämt lågt - kanske för att det främst byggts lägenheter de senaste åren. Nedan följer siffror för flera av landets största kommuner, där man hittar värstingar som exempelvis Örebro och Uppsala.
Bostadsrätter till salu hela Sverige 201401 - 201803. Data: Hemnet. 


Hemnets siffror över utbudet på lägenheter till salu via tjänsten omfattar inte nyproduktion och tillgängliga lägenheter är alltså betydligt större än angivet.

För Sverige visar mars månad likt februari innan dess upp nya rekord för månaden (dvs säsongsjusterat). Utbudet är ungefär 30% högre än normalläget. Samtidigt tillkommer allt färre nya objekt.
Nytillkomna bostadsrätter till salu hela Sverige 201401 - 201803. Data: Hemnet
Som man ser här är tillskottet av lägenheter normalt, men att utbudet är på rekordnivåer innebär alltså att objekten ligger ute längre och blir allt mer svårsålda. Mycket förenklat kan man säga att de ligger ute 2.5 månader i snitt, då det tillkom 8000 lägenheter men utbudet är 20 000.

Utbudet av villor är dock lågt.
Villor till salu i hela Sverige 201401 - 201803. Data: Hemnet
Det låga utbudet av villor åtföljs ändå av fallande villapriser i mars. Det låga utbudet kan rimligtvis förklaras av att villabyggandet inte alls hängt med lägenhetsbyggandet. Även om Hemnet inte har med nyproduktion så kommer byggande leda till fler äldre bostäder till salu, men tvärt om ligger alltså utbudet av villor på en bottennivå. Uppenbarligen så har något hänt med flyttkedjorna och fokus verkar alltså vara på att flytta mellan olika lägenheter.

Dags att titta på enskilda områden och kommuner.

Först Stor-Stockholm.
Bostadsrätter till salu Stor-Stockholm. Data: Hemnet
Utbudet är på säsongsrekord även för Stor-Stockholm, men inte alls lika dramatiskt som i februari.
Nytillkomna bostadsrätter till salu Stor-Stockholm. Data: Hemnet
Detta kan rimligtvis i mycket förklaras av att färre än normalt lägenheter nu läggs ut till salu och rekorden från februari släpar efter. Det är helt enkelt svårsålt, men folk har redan börjat dra öronen åt sig och vill inte längre sälja när de inte kan få tidigare fantasipriser.

Den väntade inlåsningen i bostaden vid fallande bostadspriser har alltså börjat i Stor-Stockholm.

Bostadsrätter till salu Stockholms kommun. Data: Hemnet
För Stockholms kommun har utbudet normaliserats. Antagligen på grund av att mycket få nya objekt läggs ut.
Nytillkomna bostadsrätter till salu i Stockholms kommun. Data: Hemnet

Det finns förstås stor spridning inom landet. Nedan följer utbudet, inte nytillkommet, från ett urval större kommuner. Notera speciellt läget i mellanstora kommuner som Örebro, Västerås och Uppsala. Att bostadsbubblan bara handlar om Stockholm gäller inte längre. Dessa orter har också ett rekordutbud av nyproduktion idag och de kommande åren och har helt enkelt förbyggt sig.

Malmö sticker som vanligt ut och lever sitt eget liv, skiljt från resten av Sverige tack vare dynamiken i Öresundsregionen.
Utbud Göteborgs kommun. Data: Hemnet

Utbud Malmö. Data: Hemnet
Utbud Örebro Data: Hemnet
Utbud Uppsala. Data: Hemnet 
Utbud Västerås. Data: Hemnet
Köparens marknad gäller alltså generellt i urval och tillgång till objekt. Återstår att priserna fortsätter falla till rimliga nivåer. Med rådande utbud kan köparna absolut ha is i magen och avvakta.


således artikel Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt

det är alla artiklar Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/04/rekordmanga-bostadsratter-till-salu.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt"

Skicka en kommentar