Foton: Vedeldningslogisitk

Foton: Vedeldningslogisitk - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Foton: Vedeldningslogisitk, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Foton: Vedeldningslogisitk
länk : Foton: Vedeldningslogisitk

Läs också


Foton: Vedeldningslogisitk

Nu när elpriset rusar och det är lite småsvalt ute, så är det förstås dags för ett inlägg om min vedeldningslogistik vintertid. Den har optimerats ytterligare i år. Häng med ner!
Kokar vatten till te. Bekvämt bara ställa kastrullen på kaminen nu när elpriset är som det är för oss timmätare. Ja, jag satte på locket efter fotot, och flyttade även kastrullen till den varmaste delen på kaminen.
 Vedeldning innebär att man har en del logistik att hantera. Trots allt tar ved ett visst utrymme. Jag jobbar ständigt med optimering av denna logistikkedja, och har förbättrat den i år.
Vedboden.
Årsbehovet av ved hittas i vedboden i ladan. Även om den ska ha torkat under vår-sommar så är veden förstås inte perfekt när det bara är ettårig ved. Finns också en del ett- och flerårig ved i vedtorken utomhus, men det handlar mer om vedproduktion än eldningslogistik. Fungerar dock som ytterligare förråd vid behov.
Mellanlagret på farstukvisten. Här halverat.
Från vedboden flyttas veden med skottkärra cirka femtio meter till farstukvisten på ateljéentren. Mellanlagret fylls på när det är tomt. Luftcirkulationen är något bättre här än i vedboden, så särskilt under den torra vintern-våren kommer veden torka lite ytterligare här.  Detta mellanlager räcker i upp till cirka en vecka vid normala temperaturer på drygt nollan. Kortare när det blir kallare.
Förbrukningslager inomhus. Robotdammsugaren är värd sin vikt när man eldar med ved.
Från mellanlagret flyttas veden till förbrukningslagret inomhus, som räcker i upp till cirka sex dagar, ner till två dagar när det är som kallast. Det handlar om tre vedställ från Clas Ohslons (reklamlänk). Dessa är riktade mot kaminen på cirka tre meters avstånd, och här blir veden knastertorr medan den väntar på att eldas upp. När ett av de tre vedställen blir tomt hämtas ved utifrån mellanlagret ovan.
Tändved och askhink.
Innan man tänder kaminen använder jag finare tändved. Denna fylls på från förbrukningslagret när mindre stickor dyker upp. Även om det finns tidningar i hinken för tändveden, så tänder jag i 95% av fallen med björknäver (avriven bark).

Innan man tänder töms askan ur kaminens askfångare ut i askhinken, vars näring i sin tur töms på ägorna ungefär var tredje vecka, vilket är tiden det tar för den att fyllas.

Det finns också preppingfördelar med upplägget. Blir det kraftigt snöfall eller för den delen storm (även om gården är från 1800-talet och byggd i lä i en lite ndal, istället för högst upp på berget), så klarar man sig inomhus i några dagar, och upp till två veckor tillsammans enbart mellanlagret, om nu dessa vore fulla vid tillfället. Mer sannolikt kanske är att man blir sjuk och inte orkar gå hela vägen till vedskjulet. Även vid de tillfällena hjälper mellanlagret och förbrukningslagret stort.

Huset värms enbart med kaminen, undantaget de två stängda badrummen. Enda skillnaden vid strömavbrott är att dörrarna till badrummen lämnas på glänt för att undvika nedkylning. När husvakt passar huset vid tjänsteresor används generellt dock elradiatorer. Ambitionen är att installera en luft-luftvärmepump för dessa tillfällen vintertid, vilket skulle kapa kostnaderna en hel del. Inte gratis att värma med direktverkande el om vi säger så.


således artikel Foton: Vedeldningslogisitk

det är alla artiklar Foton: Vedeldningslogisitk Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Foton: Vedeldningslogisitk adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/11/foton-vedeldningslogisitk.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Foton: Vedeldningslogisitk"

Skicka en kommentar