Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer

Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer
länk : Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer

Läs också


Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer

SCB:s BNP-rapporter mäter fakta, den faktiska aktiviteten i ekonomin. Konjunkturinstitutet mäter psykologin, dvs hur enskilda individer känner det hela. Den aktuella skillnaden mellan dessa visar tydligt att ekonomin är överhettad och att företag och hushåll just nu agerar som om högkonjunkturen varar för evigt.
Tjuren är bara ena halvan av ekonomin. Svårare att ta foto på björnen.
Efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur och endast den som är helt förblindad kan efter gårdagens BNP-siffror tro något annat.

Johan Schück skriver t ex på DN:
"Drömmen om evig högkonjunktur däremot bedräglig och slutar inte sällan med en krasch."
Vad vi ser är att Konjunkturinstitutets barometerindikator, konjunkturbarometern, skiljer sig markant från verklighetens BNP och ett Sverige som snart är i lågkonjunktur.

Barometern är telefonintervjuer med hushåll och representanter för företag. De svarar hur de känner, det är inte så att företagen har långa ledningsmöten och reder ut det faktiska läget. Och baserat på att man anställer så känner man att allt går åt rätt håll.

Men det blir istället precis som vanligt.

Företagen fortsätter att anställa, baserat på att de tror att utvecklingen i år blir den samma som förra året. Det är så de allra flesta företag fungerar. Rakt fram i full fart, rätt in i kaklet. Det är först när det visar sig att man har skaffat sig överkapacitet som man drar i handbromsen. Och det kan ta ett tag. Kanske tills konjunkturen närmar sig botten, då man istället börjar varsla folk i stora mängder.

Nu kommer inga få företag dra i bromsen. Att dra i bromsen är att riskera tappa marknadsandelar till konkurrenter. Istället siktar man på kaklet och hoppas att en konkurrent blinkar först. Enstaka företag kan ha tur och klara detta. De flesta inte.

För övrigt reviderade SCB ner BNP-siffrorna för 2016 också. Man hade överskattat förra årets ekonomi, men åtminstone så genomför man en revision.

Däremot kan vi räkna med att börsens större aktörer är smartare än företagarna. De vet att man ska sälja på topp, inte göra som företagen och satsa. Så börsnedgången kommer.


således artikel Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer

det är alla artiklar Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/05/fakta-vs-psykologi-bnp-vs.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer"

Skicka en kommentar