Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion

Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion - Hej kompis Diet tips och allmän information, I artikeln du läste denna gång med titeln Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel Diet tips, Artikel hälsosam mat, Artikel nyheter, Artikel recept, Artikel underhållning, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion
länk : Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion

Läs också


Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion

Det sägs från högavlönade expertanalytiker att slutet på bostadsbubblans uppumpande inte är ett problem och att det inte kommer drabba svensk ekonomi som står stark. Dock finns det en kraftig samvariation ("korrelation" - korrelation är inte kausalitet bla bla bla) mellan bostadsprisernas utveckling och hushållskonsumtionens utveckling. Samtidigt som priserna viker så konsumerar hushållen mindre.
Tolvmånaders förändring i svenska bostadspriser (Valueguard HOX) i mörkt och hushållens tolvmånaders konsumtionsförändring (detaljhandel och sällanköp) i mindre mörkt. Bägge linjerna är utjämnade till fyramånaders
glidande medelvärde. Den matematiskt mycket kraftiga korrelationen på 0.65 är dock uträknad på rådatat. 

Samtidigt som bostadspriserna stiger ökar hushållens konsumtion. Eller så stiger konsumtionen samtidigt som bostadspriserna. Samvariationen, eller korrelationen, är mycket stark. Hela 0.65. Här måste man införa den sedvanliga floskeln om att korrelation inte är kausalitet bla bla bla.

Likväl vet vi att hushåll tar bostadslån på stigande bostadsvärderingar och använder för konsumtion. Vi vet också att hushållen känner sig rikare när bostadspriserna stiger.

Vi vet också att stigande bostadsprisstatistik beror på genomföra affärer, dvs att någon sålt. Och när priserna stiger kommer det generellt innebära att någon sålt med vinst och alltså får medel över för att konsumera med. Och hur fallande bostadspriser påverkar hushållens julkonsumtionsvilja...

Det är rimligt att fallande bostadspriser, eller ens de högavlönade analytikerexperterna på våra bankers uttalade stabilisering, alltså kommer påverka konsumtionen och med det tillväxt, ekonomi, skatteintäkter, arbetstillfällen med mera.

Slutsatsen bör vara att bostadspriser och konsumtion följer varandra åt (generellt) och allt svagare bostadsprisutveckling talar alltså för att det blir stopp i ökningen av hushållens konsumtion framöver - rent av att konsumtionen kommer minska.

Historiskt ser vi att konsumtion och bostadspriser föll tillsammans vid den akuta finanskrisen, men också när bostadspriserna föll 2011. Sedan har de också gått upp tillsammans sedan dess.

Härnäst blir det julhandelssiffror. Den kommer förstås slå nominella rekord precis som vanligt. Frågan blir hur det ser ut justerat för inflationen den här gången?


således artikel Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion

det är alla artiklar Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion adressen https://allmaninf.blogspot.com/2017/11/kraftig-samvariation-mellan-svenska.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Kraftig samvariation mellan svenska bostadspriser och konsumtion"

Skicka en kommentar