titel : Skattejusterade 7.6% i avkastning på solcellerna
länk : Skattejusterade 7.6% i avkastning på solcellerna
Skattejusterade 7.6% i avkastning på solcellerna
Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
Solkraftproduktion och såld energi 201801 - 201809 |
Min solkraftanläggning på nominella 4 760 Wp har under året producerat 3 446 kWh fram till och med september. Oktober har än så länge gett 54 kWh och bör landa på runt 150 kWh, vilket gör att min årsprognos landar på cirka 3 650 kWh.
Av 3 446 kWh har 1635 kWh sålts ut på elnätet
Nu när alla avtal är på plats ger såld el cirka 70 öre från Falkenberg Energi, cirka 3 öre från elnätägaren Ellevio och 60 öre från staten, för en summa om 133 öre per kWh. Köpt el går på cirka 1:28 öre vid 50 öre i rörlig elpris, inklusive elnätägarens rörliga avgift.
Detta innebär att jag får en nettointäkt på (3446-1635)*1.28+1635*1.33=4493:- SEK. Då denna avkastning är skattefri bör den för att jämföra med vad andra investeringar kan ges skattejusteras med 30% skatt, och landar allts på 4493/0.7=6419:- SEK före skatt.
Detta är en avkastning på 7.6% före skatt, medräknat subventionen på 30% av installationen som nu gått igenom länsstyrelsens byråkrati. Man får alltså ligga ute med hela beloppet i upp till över ett år innan pengarna betalas ut, vilket i sig kräver en ny blankett och omfattande bevisning på att man faktiskt installerat och betalat för anläggningen.
Förra hösten publicerade jag en beräkning om över 8% i skattejusterad avkastning. Detta baserade sig dock på en söderriktad anläggning, men på grund av husets utformning har jag min anläggning mot öster, vilket alltså påverkar lite på nedsidan. För öster bör 7.6% vara tillfredsställande.
Många börjar tjata om återbetalningstid. Vilket som jag påtalat tidigare är irrelevant. Du ska titta på den årliga procentuella avkastningen. Investeringen i anläggningen får du tillbaka när du eller dina arvingar säljer huset, då anläggningen med fallande verkningsgrad håller i över 50 år. Kortsiktigt kan rent av investeringen kraftigt höja värdet på ditt hus pga lägre energikostnader. Trots allt kan man låna pengar till avdragsgilla 1.5% i ränta.
Har du pengarna till en anläggning och är ute efter en ganska stabil och elprisjusterad avkastning, så är solceller idag lönsamma, och går rent av att finansiera med lån. Det senare rekommenderas förstås inte, men hellre låna till något som är lönsamt än till en ny soffa.
Framöver kommer staten dra in subventionen med 60 öre i skatteavdrag och även ta bort investeringsstödet, som idag är lite högre än momsen på inköpet. Utan skatteavdraget hade avkastningen varit (3446-1635)*1.28+1635*0.73=3511 eller skattejusterat 6.0%. Utan momssubventionen (plus lite till) hade avkastningen sjunkit ytterligare till 4.2%.
Så passa på att göra investeringen innan investeringsbidragen dras in.
Sedan kan förstås skattefriheten på såld el tas bort framöver. Idag faller den in under de 50 000:- SEK plus 20% av intäkten man skattefritt får ta ut på bostaden per år. Vi kanske sedan kan räkna med att staten höjer taxeringsvärdena och återinför full fastighetsskatt för att få tillbaka pengarna framöver. Alla subventioner är bara tillfälliga och degen måste in.
Tidigare rekommendation att installera er solkraftanläggning under höst kvarstår. Därmed är allt, inklusive inkoppling av elbolagets timmätare, på plats när våren med full avkastning börjar ticka in.
Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
således artikel Skattejusterade 7.6% i avkastning på solcellerna
det är alla artiklar Skattejusterade 7.6% i avkastning på solcellerna Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Skattejusterade 7.6% i avkastning på solcellerna adressen https://allmaninf.blogspot.com/2018/10/skattejusterade-76-i-avkastning-pa.html
0 Response to "Skattejusterade 7.6% i avkastning på solcellerna"
Skicka en kommentar